Muur oudste raadhuis gevonden

Het Oude Raadhuis uit 1780 is gedeeltelijk gebouwd op de fundamenten van een voorganger uit 1619. Het onderste deel van een 400 jaar oude zijmuur is teruggevonden onder het huidige Oude Raadhuis. Het verhaal over de zoektocht en de vondst van dit oude fundament is te lezen in de nieuwe editie van Oud Nuus van de stichting Oud Aalsmeer die deze week verschijnt.

In Oud Nuus 197 reconstrueert historicus Jan Willem de Wijn de plek waar 400 jaar geleden het eerste raadhuis van Aalsmeer is gebouwd. Op basis van bronnenonderzoek en oude kaarten blijkt dat het eerste raadhuis van 1619 heeft gestaan op de plaats waar zich nu het rechter deel van het huidige Oude Raadhuis uit 1780 bevindt. De onderkant van de linker zijmuur van het eerste raadhuis is onder het huidige pand teruggevonden.

Hiervoor werden de krachten gebundeld van de stichtingen Oud Aalsmeer en Beheer Oude Raadhuisje Aalsmeer. BORA heeft tot doel het Raadhuisje voor culturele doeleinden t.b.v. de Aalsmeerse bevolking te bewaren. Die samenwerking resulteerde in een zoektocht onder de vloer van het Oude Raadhuis.

Beheerder Dionijs Brugman en archeologe Maaike Tenhagen vonden het onderste deel van de voormalige linker buitenmuur van het raadhuis uit 1619 terug. Die bevindt zich onder de linker zijwand van de gang in het huidige Oude Raadhuis en dient als een fundering daarvoor. Mooi staaltje van recycling! Waarschijnlijk is ook de wapensteen met de Aalsmeerder leeuw plus paling afkomstig uit het pand van 1619 en hergebruikt in 1780.

Oud Nuus is verkrijgbaar bij het Aalsmeers Boekhuis en Bruna in de Zijdstraat. Daar kost een los nummer 6 euro.

Foto: Dionijs Brugman inspecteert voormalige buitenmuur | Maaike Tenhagen

Gepubliceerd: 30 september 2019

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×