Radio Aalsmeer start Radioschool voor jongeren

Zo’n 20 leerlingen van het Alkwin College in Uithoorn gaan op 12 november a.s. bij Radio Aalsmeer onderzoeken wat het verband is tussen ‘nepnieuws’ en cyberpesten. Tegelijk maken zij samen vijf eigen nieuwsuitzendingen, die ze ook zelf presenteren. Dat doen ze door deel te aan de RA-Radioschool. De leerlingen nemen deel aan de workshop Nieuws=Nieuws. Toch?! voor de klassen 1 en 2 of 3 en 4 van het voortgezet onderwijs. De Radioschool wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS). In het voorjaar van 2020 volgen nog vier workshops.

Nepnieuws is nieuws dat niet waar is, of niet helemaal waar. De workshopdeelnemers ontdekken dat cyberpesten (pesten via social media) vaak om verzonnen nieuws draait. Roddels over anderen bijvoorbeeld. Om die te kwetsen en zelf ‘stoer’ voor de dag te komen. Soms met vreselijke gevolgen. Een maatschappelijke realiteit die alle aandacht verdient.

Klopt het wel wat ik lees of hoor?
De workshop voor middelbare scholen in Aalsmeer, De Ronde Venen en Uithoorn e.o. stimuleert leerlingen kritisch te zijn op wat ze zien. Op social media, maar óók in de traditionele media. Want nepnieuws is overal. Aan de orde komen vragen als: klopt het wel wat ik hoor of lees? Wanneer is een bericht betrouwbaar? En: moet ik alles maar klakkeloos delen en liken, of denk ik eerst na over wat de gevolgen voor een ander kunnen zijn?

Wereldwijd beluisterbaar
Aan de hand van recent (nep)nieuws uit de media krijgen de leerlingen ook een training in berichten voor de radio voorlezen zoals een echte nieuwslezer dat doet. Daarna nemen ze (onder deskundige begeleiding en met een ervaren radiotechnicus) hun eigen uitzending op, compleet met jingles. Hun uitzending is vervolgens via de website van Radio Aalsmeer wereldwijd beluisterbaar.

Burgerschapsvorming en mediawijsheid
Met de workshop Nieuws=Nieuws. Toch?! voor middelbare scholen en de workshop Maak Nieuws bij Radio Aalsmeer voor basisscholen wil Radio Aalsmeer een concrete bijdrage leveren aan de actuele curriculum-componenten burgerschapsvorming en mediawijsheid. Daarnaast is er in de workshops volop aandacht voor correct taalgebruik, leren samenwerken en elkaar rollen gunnen. De mediaworkshops van Radio Aalsmeer zijn ontwikkeld door Meerdoc, in samenwerking met onderwijsdeskundigen en docenten. Enthousiaste vrijwilligers van Radio Aalsmeer geven er uitvoering aan. Door een bijdrage van de Stichting Leefomgeving Schiphol heeft de lokale omroep de lesfaciliteiten samen met Meerdoc kunnen ontwikkelen. Hierdoor krijgen jongeren de kans zich te ontwikkelen.

Foto: Nieuwe mengtafel | © Radio Aalsmeer

Gepubliceerd: 5 november 2019 om 7:39 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×