Wie volgt Robbert-Jan van Duijn op?

Op 17 december werd bekend gemaakt dat wethouder Robbert-Jan van Duijn de nieuwe burgemeester wordt van de gemeente Nieuwkoop. Zie ook hier: Robbert-Jan van Duijn wordt burgemeester van Nieuwkoop. Maar uiteraard zal er een opvolger moeten komen, maar wie? De politieke redactie van Radio Aalsmeer brainstormt daarover in het onderstaande artikel.

Sinds de komst van burgemeester Guido Oude Kotte leek het college van Aalsmeer dan eindelijk compleet. Afgelopen maand gaven alle wethouders en de burgemeester aan steeds meer op elkaar ingespeeld te raken en er de schouders onder te zetten als team. Toch wordt er een stevige bres geslagen in dit Aalsmeerse college dat de steun geniet van de voltallige Aalsmeerse Gemeenteraad.

Met het aangekondigde vertrek is ook het zinspelen op zijn opvolging als wethouder van CDA-huize binnen het college van Burgemeester en Wethouders van Aalsmeer begonnen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stemden 2108 kiesgerechtigde Aalsmeerders en Kudelstaarters op Van Duijn, goed voor de helft van alle stemmen die het CDA binnenhaalde.

Wie staan er in de startblokken?
Electoraal gezien (wie haalde binnen het CDA de meeste stemmen) zijn er drie duidelijke kanshebbers: Ankie Harte (483 stemmen), Eppo Buskermolen (440 stemmen) en de huidige fractievoorzitter Dirk van Willegen (373 stemmen).
Op de hele top 5 van de kieslijst van het CDA hebben we dan nog één naam niet genoemd. De relatieve nieuwkomer Bart Kabout die sinds 2014 in Kudelstaart woont. Sinds hij raadslid is geworden voor het CDA lijkt hij steeds meer zijn draai in het openbaar bestuur te vinden en met zijn juridische en financiële achtergrond lijkt hij alles in huis te hebben om de leegte die Robbert-Jan van Duijn achter gaat laten te vullen.

Verrassingen
Om wethouder te worden is het echter niet noodzakelijk dat je ook op de kieslijst hebt gestaan bij de vorige verkiezingen. Daarom kunnen er ook uit andere hoeken kandidaten worden aangedragen al gebeurd dat niet op grote schaal. Het is zelfs niet noodzakelijk een bestuurder naar voren te schuiven die woonachtig is in de gemeente Aalsmeer. Al zal de gemeenteraad voor zo een situatie een uitzondering moeten maken én er de wil moeten zijn om (op den duur) naar Aalsmeer te verhuizen. Zeker in dit tijdsgewricht waarbij Aalsmeer zichzelf bestuurlijk opnieuw moet uitvinden in de aanstaande scheiding met de gemeente Amstelveen lijkt een niet-Aalsmeerder of niet-Kudelstaarter als wethouder zo goed als uitgesloten.

Schaap met vijf poten?
De sfeer in het college en de gemeenteraad lijkt opperbest. Er wordt stevig maar constructief vergaderd en besloten. En de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 lijken nog mijlenver weg. Met het vertrek van Van Duijn verliest het Aalsmeerse CDA ook haar grootste stemmentrekker. Waar het lange tijd spannend was of het CDA of de VVD Aalsmeerse grootste partij zou worden gaven de hoeveelheid stemmen die Van Duijn trok het CDA een duidelijke voorsprong. Veel kiezers die landelijk géén CDA-stemmers zijn stemden lokaal wél CDA. Van de 34.8% van de Aalsmeerders die CDA stemden tijdens de gemeenteraad waren dus ruim 17% van de stemmen direct op Van Duijn. Een jaar eerder stemden ‘slechts’ 12.3% van de Aalsmeerse bevolking op het landelijke CDA.

Gaat het Aalsmeerse CDA dan op zoek naar het schaap met de vijf poten? In eerste instantie zal men zoeken naar iemand die (vak)inhoudelijk en politiek de functie van wethouder kan vervullen. Of deze persoon ook de kracht heeft om hét gezicht te worden van het Aalsmeerse CDA is dan nog maar de vraag. De toekomst zal uit moeten wijzen of Van Duijns opvolger een tussenpaus blijkt of zich uiteindelijk tot politiek leider ontwikkelt.

Gepubliceerd: 29 december 2019

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×