CvdK Arthur van Dijk bezoekt studio Radio Aalsmeer

Afgelopen woensdag 22 januari volgde een tweede groep van in totaal vijf de workshop Nieuws=Nieuws.Toch?! over cyberpesten en nepnieuws bij Radio Aalsmeer.  De workshop is bedoeld voor brugklassers van middelbare scholen, in dit geval het Alkwin Kollege uit Uithoorn.

Deze workshop trok de aandacht van de Commissaris van de Koning in Noord-Holland Arthur van Dijk en daarom bezocht hij de moderne radiostudio van de Aalsmeerse lokale omroep. De leerlingen mochten diverse vragen afvuren en vroegen o.a. wat een commissaris doet, of hij wel eens met nepnieuws en cyberpesten te maken had en wat je daar tegen kan doen. Na ongeveer een uur verliet Van Dijk de studio na iedereen bedankt te hebben en nogmaals benadrukt te hebben hoe belangrijk deze workshops zijn. En niet zonder reden: nepnieuws en cyberpesten zijn immers ‘trending topics’ in Nederland.

De workshop is georganiseerd door Meer.doc en wordt met hulp van meerdere Radio Aalsmeer medewerkers uitgevoerd. De workshop Nieuws=Nieuws.Toch?! is speciaal ontwikkeld om leerlingen van het middelbaar onderwijs gereedschap aan te reiken om meer inzicht te krijgen in (nep)nieuws en cyberpesten

 Nieuwsuitzending
Klopt het nieuws dat ik hoor of lees wel echt? Op social media, maar ook op radio en TV? Wanneer is een bericht betrouwbaar? En: moet ik alles maar klakkeloos delen en liken, of denk ik eerst na over wat de gevolgen voor een ander kunnen zijn? Tijdens de workshop dealen leerlingen met deze en andere onderwerpen. Ze worden daarbij begeleid door ervaren mediamensen. Tegelijk leren ze een nieuwsbericht over (nep)nieuws en cyberpesten voorlezen, zoals een echte nieuwslezer dat doet. Tenslotte wordt een eigen, zelfgemaakte ‘nieuwsuitzending’ opgenomen. Dat programma zendt Radio Aalsmeer vervolgens ook werkelijk uit.

Ook andere scholen (basisscholen en vo-scholen) kunnen deelnemen aan deze workshops. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via info@radioaalsmeer.nl.

Foto: © Radio Aalsmeer

Gepubliceerd: 24 januari 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×