Burgemeester praat bij over corona

Woensdagavond werd er een uitzondering gemaakt voor burgemeester Gido Oude Kotte die ter gast was bij Radio Aalsmeer om vragen van alle Aalsmeerders en Kudelstaarters te beantwoorden. “Ik moet constateren dat we het hier ontzettend goed georganiseerd hebben wat betreft openbare orde en veiligheid”, aldus Oude Kotte. Ondanks niet alle zieken meer getest worden, lijken de besmettingen in Aalsmeer op één hand te tellen.

De burgemeester heeft uitgelegd welke maatregelen er zijn en hoe daar mee omgegaan wordt in de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland onder leiding van Femke Halsema. Er wordt vooruitgedacht op alle scenario’s nagedacht, zodat iedereen wel naar de supermarkt kan blijven gaan. De gemeente heeft veel contact met de diverse geledingen in de samenleven, als het onderwijs, de zorg en de ondernemers. De bloemensector is de sector die de hardste klap krijgt. Mogelijk gaat de gemeente ook middelen beschikbaar stellen. “Daar zijn we de hele dag mee bezig.”

Raadhuis blijft open
De gemeente heeft besloten het raadhuis altijd open te houden, ook als er een totale lockdown komt. Wel wordt iedereen gevraagd zoveel mogelijk zaken digitaal of per telefoon te doen. “Voor diegene die dat niet kunnen staat het raadhuis open.” Ook de politie is daar aanwezig. Door de samenwerking met Amstelveen, zijn er meer handhavers beschikbaar om te helpen op straat. “En daar ben ik trots op, maar ook op bijvoorbeeld de vele deskundigen die ons bijstaan.”

Twijfels en vertrouwen
Oude Kotte vindt het prima dat alle scholen dicht zijn, al is het alleen maar vanwege de onrust die ontstond. “Ik heb ook grote twijfels, maar heb een rotsvast vertrouwen in onze premier. We hebben een hele slimme overheid, maar hoe kijkt de wereld ons aan, ook als de boel straks weer opklaart. Een totale lockdown kan altijd nog komen.”

Over de toespraak van Rutten: “Hij kwam wel binnen. Ik kan goed meeleven met de ondernemers hier. Maar ik was ook trots op een kalme premier.” De burgemeester ziet men de maatregelen serieus neemt.” Zelfs wat serieuzer dan is aangekondigd. Aan de andere kant ook de nuchterheid. Men is er bewust mee bezig.”

Machine draait door
Of het thuisonderwijs op alle Aalsmeerse scholen nu geregeld is, weet Oude Kotte niet. “Wel zijn er problemen bij sommige mensen die geen internet hebben omdat ze het niet kunnen betalen. Ook bij kinderen is er stress. Fantastisch hoe scholen het allemaal oppakken. De vraag is echter of er straks onderwijs technisch niet toch een achterstand is opgelopen. Maar het is ongelooflijk hoe creatief mensen oplossingen bedenken en het ze ook lukt. De machine draait door. We bereiden ons voor op het worst case scenario, maar hopen op het best case scenario.”

Brief aan de kinderen
Ook vertelde de burgervader over de brief die hij heeft geschreven aan alle Aalsmeerse en Kudelstaartse kinderen. Zie ook: “Brief van de burgemeester aan alle kinderen”. Hij riep op alert te zijn op alle criminele activiteiten die mogelijk de kop op steken. “Maar er zijn nog geen aanwijzingen dat dit in Aalsmeer speelt.”

De gehele ‘bijpraat sessie’ kunt u hier terugluisteren.

 

Gepubliceerd: 18 maart 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×