Coronavirus bereikt Aalsmeer

“Het onvermijdelijke is gebeurd”, zo begon burgemeester Gido Oude Kotte de persbijeenkomst op dinsdagmiddag. Er zijn in Aalsmeer twee personen uit verschillende gezinnen besmet met het coronavirus (Covid-19). De twee personen zijn met elkaar op wintersport geweest in een risicogebied. De overige gezinsleden hebben nog geen ziekteverschijnselen en beide gezinnen zijn vanaf 8 maart thuis in quarantaine. Beide personen kregen vrijdag 6 maart de eerste ziekteverschijnselen, waarna zij zich gelijk hebben gemeld bij de GGD. In de tussenliggende periode hebben zij slechts beperkt contact buiten de deur gehad en naar die contacten is door de GGD een onderzoek gestart.

Tijdens de bijeenkomst gaf de burgemeester samen met zorg-wethouder Wilma Alink-Scheltema een uitgebreide toelichting op de situatie. Zo wordt de gezondheid van de overige gezinsleden de komende week goed in de gaten gehouden door de GGD, houdt de gemeente contact met hen en lijken de ziekteverschijnselen al weer af te nemen.

Geen reden voor onrust
“Het is een illusie te denken dat het bij deze besmettingen blijft”, aldus de burgemeester, “maar er is absoluut geen reden voor grote onrust. Het is niet nodig om bedrijven of scholen te sluiten, draai gewoon je normale leven, maar volg de richtlijnen”. Het RIVM gaat er van uit dat meer mensen het virus gaan krijgen, nu en in de toekomst. Voor mensen in een goede conditie en voor kinderen betekent dit virus volgens het RIVM geen extra risico voor de gezondheid. Burgemeester Gido Oude Kotte: “Het lijkt er steeds meer op dat het virus te vergelijken is met een gewone griep. Alleen krijg je dit virus kennelijk makkelijker dan andere virussen. Daarom is het zo belangrijk om de landelijke richtlijnen aan te houden. Als je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38 graden hebt, blijf dan vooral thuis en ziek het gewoon uit. Beperk het bezoek aan kwetsbare groepen als ouderen en zieken. Verergeren de klachten? Neem pas dan telefonisch contact op met de huisarts”.

Gewoontes tijdelijk afleren
Het is voor de meeste mensen echt flink wennen: geen handen meer geven en ook verder lichamelijk contact zoals drie zoenen bij een begroeting zijn tijdelijk uit den boze. Regelmatig handen wassen, niezen in je elleboog en eenmalig papieren zakdoeken gebruiken, het zijn allemaal maatregelen om de snelheid van verspreiden tegen te gaan. Deze landelijke aanpak is ook bedoelt om extra druk op huisartsen en andere medische voorzieningen te voorkomen, zodat die hun taak goed kunnen blijven uitvoeren.

De burgemeester zegt te hopen dat de twee inwoners snel van het virus herstellen. Hij vertrouwt op de deskundigheid van de specialisten van het RIVM en de GGD en op de nuchterheid van de Aalsmeerders om goed met de situatie om te gaan. “Geen gekke dingen doen, anders creëer je alleen maar je eigen rampspoed. We moeten het een plek geven en het onze economie en sociale leven niet aandoen om in een soort afgrond te storten, want dat is helemaal niet gerechtvaardigd door de zwaarte van het beeld dat we hebben van dit virus”.

Meer actuele informatie op de site van het RIVM

 

Gepubliceerd: 10 maart 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×