Sierteelt hard geraakt door corona

De Nederlandse sierteeltsector wordt hard geraakt door de gevolgen van de coronacrisis. Handelaren spraken vrijdagmorgen van een bloedbad. De klokverkopen bij FloraHolland laten deze week 25 procent lagere prijzen zien, zo laat de website nieuweoogst.nl weten. ‘We zien een ongekend grote daling in meerdere productgroepen’, zegt FloraHolland woordvoerder Michel van Schie tegen Nieuwe Oogst.

Het wegvallen van de vraag in Azië en Italië heeft grote impact. Kwekers met producten die populair zijn in Italië worden hard getroffen. ‘Dat geldt ook voor Italiaanse leden van Royal FloraHolland’, vertelt Van Schie. ‘Die productie kon tot voor kort nog naar Nederland worden getransporteerd, maar dit is inmiddels veel lastiger. ‘Handelaren die afgelopen vrijdag inkopen deden op de klok spreken zelfs van een bloedbad. Ze zien sterkere effecten optreden dan de rest van week 11 het geval was. Dit mogelijk als reactie op de strenge kabinetsmaatregelen die donderdag genomen werden om de coronacrisis in te dammen.

Verkoop volledig weggevallen
De consumptie van sierteeltproducten in landen waar het sociale leven tot stilstand komt, zal sterk afnemen. Anders dan voedsel kunnen de bloemen en planten nu even gemist worden, is de conclusie van veel consumenten. ‘FloraHolland rekent daarom op ondersteunende maatregelen van de overheid zodat sierteeltbedrijven in deze crisis overeind blijven’, zegt Van Schie. ‘De coöperatie staat in nauw contact met andere belangenbehartigers in de sierteeltsector om in Den Haag de stem van de sierteelt krachtig te laten horen.’

Toekomst
De grootste veilingcoöperatie van Nederland laat weten dat de toekomst van vele gezonde bedrijven op het spel staat. Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) liet donderdag al doorklinken steun te overwegen en desnoods 90 miljard euro in de economie te steken om de BV Nederland breed te stutten.

Foto: Royal Flora Holland

Gepubliceerd: 15 maart 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×