Column Truus Oudendijk: "Vrijheid of veiligheid"

Truus Oudendijk maakte jarenlang het overbekende kettinggesprek en schreef ook wekelijks een column voor het Witte Weekblad  Na het verdwijnen van deze lokale Aalsmeerse krant, verschijnt iedere woensdag de column op de website van Radio Aalsmeer. Onder de titel ‘Breek in de Week’ de wekelijkse kijk op de wereld om ons heen door Truus Oudendijk. Deze keer: “Vrijheid of veiligheid”.

In een van de plaatselijke supermarkten kwam ik een charmante oudere dame tegen. Ieder veilig achter ons ‘ontsmette’ boodschappenkarretje ontstond een leuk gesprek. Ze sprak mij aan om te vertellen dat ze mijn verhalen zo had gemist. Door haar dochter was ze op de hoogte gehouden van mijn wel en wee. “Wat zijn jullie een stelletje spoken zeg”, zei ze doelend op onze actie om, ondanks negatieve adviezen, toch gewoon naar Zweden te reizen. Die opmerking ‘stelletje spoken’ was vriendelijk bedoeld, ik zei het al: het was een heel charmante dame.

Maar ik heb wat commentaar over mij heen gehad toen ik ons Zweden avontuur op camper sites postte. Van heel positief: ‘wat stoer’, ‘gelijk  hebben jullie’  en ‘we zijn jaloers’ tot heel negatief: ‘stelletje egoïsten’  ‘a-sociaal’ ‘denken alleen maar aan zichzelf’. Dat laatste klopt, als je ‘alleen maar’ weglaat. Na rijp beraad waren we tot de conclusie gekomen dat wij door te vertrekken niemand tot last waren en waarschijnlijk zelf ook nergens last van kregen. En dat is ook gebleken.

Daar komt nog bij dat ik een beetje Corona moe ben. Wat mij betreft mogen alle virologen op vakantie, met of zonder mondkapje dat maakt mij niet uit, en waarheen mogen ze ook zelf kiezen. Maar in ieder geval voorlopig even niet meer op TV verschijnen in allerlei praatprogramma’s om ons een of ander nieuw rampscenario voor te schotelen. Het lukt de experts al niet om een juiste weersvoorspelling te doen, wat moeten we dan met verhalen over een volgende corona golf? Die zal er ongetwijfeld komen, maar we kunnen ook rekenen op storm in november met omwaaiende bomen en op een gewone griepepidemie waaraan oudere en zwakkere mensen bezwijken. Kunnen we niet tegen houden. Het lijkt er op dat de overheid ons allemaal 103 wil laten worden (dat ben ik zelf ook van plan, maar dit terzijde) maar dat is denk ik een kansloze doelstelling. Het beroerde van die coronacrisis is dat het ons bang heeft gemaakt; bang voor besmetting, bang voor elkaar, bang om iets te ondernemen. Angst is echter een slechte raadgever; ook voor Corona. Juist voor Corona.

Dus kunnen we alsjeblieft het leven weer zijn normale gang laten gaan? Alle openbare gelegenheden gewoon open op normale tijden en met bruikbare faciliteiten. En wie daar geen gebruik van durft te maken, blijf thuis: doe je boodschappen online, of vraag de buren; ga lekker gymmen op je matje in de tuin of in de slaapkamer, drink een biertje op je balkon en zwaai op afstand naar vrienden en familie. Anderhalve meter als wettelijk verplichte norm stellen vind ik een aanslag op onze democratie. En ondernemers daar verantwoordelijk voor houden, is volslagen idioot. De ‘intelligente lockdown’ is waarschijnlijk een goede zet geweest. Maar laat de overheid nu ook vertrouwen op onze intelligentie. Laten wij ons gezonde verstand gebruiken en verantwoordelijk voor onszelf blijven. Aan eigen veiligheid kun je een hoop doen. Maar vrijheid die je afgenomen wordt, daar zijn geen middelen tegen. En het is de eerste stap op weg naar een politiestaat.

Truus Oudendijk

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 17 juni 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×