Column Ernst de Jong: "Het vinden van de juiste balans"

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar denkt momenteel na over zijn toekomst. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 7: ‘Het vinden van de juiste balans’ .

De zomer is begonnen. Mensen gaan er wat meer op uit. Er worden weer wat feestjes georganiseerd, de restaurants worden weer bezocht en met het vele mooie weer raken de terrassen ook weer vol. Wij mogen ook weer met z’n allen naar de fitness en we genieten allemaal van de welverdiende vrijheden die we ons mogen permitteren, omdat we ons in het voorjaar zo gedisciplineerd hebben gedragen.

Hoewel het in Nederland en omliggende landen best wel goed gaat met het terugdringen van het corona virus, is dit in de wereld geenszins het geval. Veel politieke leiders die het corona virus hebben onderschat zitten nu met de gebakken peren. De bevolking van die landen gaat zwaar gebukt onder steeds weer nieuwe records van nieuwe corona gevallen. Gelukkig is dat ver van ons bed en doen wij of het allemaal niet zo erg is. Want, menen velen, “het overdragen van besmetting in de buitenlucht is praktisch onmogelijk”.  Veel populisten gebruikten de media om te vertellen dat het allemaal niet zo erg was en dat de regering en het RIVM alles een beetje overdreven. Er werd zelfs gesproken van ‘bangmakerij’.

Inmiddels zien we een spectaculaire stijging van nieuwe gevallen. Gemeentelijke overheden roepen om meer maatregelen die goed te handhaven zijn, zoals bijvoorbeeld het dragen van mondkapjes. Ik moet zeggen dat ik ze uiteraard ook een paar keer heb gedragen in het openbaar vervoer en ik vind het vreselijk. Elkaar begroeten zonder elkaar aan te raken klopt voor mijn gevoel ook niet.  Het is, denk ik, niet de natuur van de mens. Mensen zijn zeer sociale wezens die door aanraking zich beter voelen, zelfverzekerder worden en dat gemis nu is groot.

Toch is er volgens mij maar één oplossing om de beperkingen die we onszelf hebben opgelegd zo snel mogelijk achter ons te laten en dat is het aan de regels houden zoals die in Nederland en ook in omliggende landen zijn opgesteld. Natuurlijk, je hoeft het niet 100% met alle regels eens te zijn, maar ze zijn gemaakt om de gezondheid van de mensen te waarborgen. Het niet aan de regels houden heeft misschien geen invloed op jouw gezondheid, maar wat doe je je medemens aan?

De economie krabbelt weer een beetje op, hoewel er de komende maanden nog vele harde klappen zullen vallen. Maar laten we toch alsjeblieft de discipline van het voorjaar weer oppakken. Het is goed voor de economie, je eigen gezondheid en die van andere mensen.

Een goede vriend, met wie ik samen op de middelbare school heb gezeten, heeft het corona virus opgelopen en heeft een week of 4 op de IC gelegen. Duidelijk is dat hij niet goed uit die coma is gekomen en dat een leven in een rolstoel het best haalbare lijkt voor de  rest van zijn leven.

De vraag is eigenlijk simpel: hebben we een persoonlijke ervaring nodig, zoals in de vorige alinea is beschreven, of zijn we met z’n allen verstandig genoeg om te begrijpen dat een gezonde economie, de gezondheid van jezelf en die van de medemens alleen bereikt kan worden door het vinden van de juiste balans tussen vrijheden die we ons permitteren en het aan de regels houden die door de experts zijn opgesteld.

Laten we op een verstandige manier met elkaar genieten van de verworven vrijheden en elkaar helpen scherp te blijven op de naleving van de “corona regels”.

Ernst de Jong

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 2 augustus 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×