Wethouder Kabout tevreden over jongerenwerk van Buurtwerk

Wethouder jeugdzaken Bart Kabout is goed te spreken over de eerste maanden dat Buurtwerk in Aalsmeer en Kudelstaart het jongerenwerk uitvoert. De wethouder ging zelf deze zomer op pad met de jongerenwerkers. “Het gaat erom dat we in gesprek blijven met jongeren”, zegt Kabout. “Op die manier maken we verbinding en kunnen we voorkomen dat zaken ontsporen”.

De jongeren worden regelmatig in de wijk bezocht door de professionals van Buurtwerk. Die weten uit ervaring dat een praatje maken en echt contact zoeken met de jeugd op de langere termijn veel meer oplevert dan ze altijd overal wegsturen en dingen verbieden. “Juist in deze coronatijd is het belangrijk om in kaart te krijgen wat de jongeren zoeken”, zegt Anniek Jong, teamleider van Buurtwerk Aalsmeer. “We voorkomen daarmee echt niet alles wat in een buurt als overlast wordt ervaren, maar krijgen wel meer grip op wat hen bezighoudt”.

Buurtwerk op het water
De jongerenwerkers van Buurtwerk waren deze zomer ook voor het eerst te vinden op het water. Op een van de Scouting Wiol & Willem Barendsz geleende boot zetten ze koers naar de jongeren die veel op het water waren te vinden. “Veel jongeren reageerden positief en verrast. Van enthousiast zwaaien, een kort praatje of even aanleggen bij een groepje. Ook op het water werken wij samen met onze partners en hadden daarom regelmatig contact met politie en handhaving“, zegt Anniek Jong van Buurtwerk.

”Waar Buurtwerk natuurlijk een andere rol heeft en meer aan de preventieve kant zit“, vult wethouder Kabout aan. “Het gesprek over de vaarregels, gebruik van middelen, muziek aan boord en natuurlijk hoe het met de jongeren zelf gaat, is een belangrijk onderdeel van deze nieuwe ambulante rondes op het water“. Voor Buurtwerk was deze zomer op het water een test die na evaluatie aangepast kan worden voor volgend seizoen.

Buikglijden en suppen
Buurtwerk ondersteunt vooral initiatieven van jongeren zelf. Op die manier werd dit zomerseizoen bijvoorbeeld gesupt en van een middagje buikglijden genoten. “Het is belangrijk dat jongeren zelf de activiteiten organiseren“, zegt Anniek Jong van Buurtwerk. “Ze leren daar heel veel van en de activiteiten zijn echt van henzelf. Dus kent u jongeren die ook een geweldig idee hebben, maar nog wat ondersteuning kunnen gebruiken bij het uitwerken en uitvoeren ervan? Neem dan contact met  Buurtwerk op. Dit kan direct met de jongerenwerkers zelf of via aalsmeer.buurtwerk@buurtwerk.nl“.

Een band met de jongeren
Wethouder Kabout heeft veel lof voor het werk van Buurtwerk, dat begin dit jaar, vlak voor het uitbreken van de coronapandemie, het jeugdwerk overnam van Dock en De Binding. “Ze hebben in korte tijd een band opgebouwd met de jongeren. Een band die nu in coronatijd extra belangrijk blijkt te zijn”, constateert Kabout. “Het allergrootste deel van de jongeren gedraagt zich goed en houdt zich aan de afgesproken regels. Er is ook geen misverstand; we praten met de jongeren, maar als ze over de schreef gaan komt handhaving of de politie in actie. En dat weten ze.”

Kracht van jongeren
De, voor Aalsmeer, nieuwe organisatie Buurtwerk bouwt aan vitale en (veer)krachtige buurten door ontmoeting en samenwerking dichtbij bewoners te faciliteren. Ze doen dat samen met buurtbewoners, vrijwilligers en professionals. En zeker ook met jongeren, want die houden de buurt levendig en zorgen voor een veranderlijke wind. Zij zorgen voor energie en zijn creatief. De organisatie stelt dromen, kansen en capaciteiten van jongeren centraal. De kracht van de jongeren zelf wordt gebundeld en benut. Op die manier ontstaat volgens Buurtwerk blijvend zelf organiserend vermogen en ontstaan kansen op school, op straat, thuis, op het werk en in vrije tijd. Kijk vooral ook eens op de website www.jonginaalsmeer.nl.

Gepubliceerd: 14 september 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×