Oude molensteen gevonden in voormalige fietsenwinkel

Aalsmeer – Bij de verbouwing van Zijdstraat 31 is door een oplettende overbuurman een opmerkelijke vondst gedaan. Onder de oude vloer van de winkel is een molensteen tevoorschijn gekomen. Vanuit zijn bovenwoning had Albert prima zicht op het bouwwerk en belde na zijn ontdekking met Henk van Leeuwen van Stichting Oud Aalsmeer en de molenaar van de Stommeermolen, Jan Hofstra.

Men zou verwachten dat de molensteen uit de tegenover gelegen Korenmolen de Leeuw afkomstig zou zijn, maar het onderzoek van molenkenner Jan Hofstra doet toch anders vermoeden: ”Het is een volgens mij een kantsteen uit een oliemolen, want er zit een vierkant gat in. Het gaat om een natuursteen van hardsteen, ook wel arduin genoemd. De steen komt waarschijnlijk niet uit de korenmolen, want zover ik weet heeft daar nooit een oliewerk ingezeten. Dit soort stenen waren (tweedehands) ook gewild bij smederijen om ijzeren banden om een houten wiel te krimpen.”

Dat zou dus kunnen betekenen dat er ooit een soort van smederij in het pand moet hebben gezeten. Een reactie van Mardina Buis op een Facebook-bericht van Oud Aalsmeer geeft enige aanwijzing: “Mijn moeder Matje Trommel is in 1926 geboren in de Zijdstraat. Haar vader Simon Trommel had ook een fietsenwinkel op hetzelfde adres. In juli 1945 overleed mijn grootvader, de fietsenwinkel is toen overgenomen door Sprey.” Het kan zo zijn, dat Simon Trommel niet alleen fietsen maakte, maar wellicht ook een soort van wagenmaker was. Dat zou de herkomst van de molensteen kunnen verklaren.

Foto: Oude Molensteen | Stg. Oud Aalsmeer

Gepubliceerd: 9 november 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×