Vogelgriep in Mijdrecht zorgt voor vervoersbeperking in Aalsmeer

Regio – In Mijdrecht is bij een hobbylocatie met diverse vogels vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, zijn de vogels op de locatie geruimd. En omdat het om ongeveer 300 vogels gaat, zijn voor het gebied rond de locatie vervoersbeperkingen ingesteld. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Mijdrecht liggen geen pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf ligt 1 ander pluimveebedrijf.

Vervoersbeperkingen
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct maatregelen getroffen in een zone van 10 kilometer rond de locatie in Mijdrecht. De maatregelen betreffen onder meer een vervoersverbod van pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte. Schiphol valt net buiten het gebied met vervoersverboden. Ook de snelwegen naar Schiphol zijn uitgezonderd, maar Aalsmeer en Kudelstaart vallen wel binnen dit gebied.

Maatregelen
Alle huidige landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, blijven onverkort van kracht. Daarnaast zijn dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden.

Gepubliceerd: 28 november 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×