Aanleg CO2 leiding voor verduurzaming glastuinbouw

Haarlemermeer – In de Haarlemmermeer, in het glastuinbouwgebied PrimA4a tussen de Westeinderplassen en de A4, is OCAP gestart met de aanleg van een basisleiding voor de levering van CO2 aan de glastuinbouw. De aanleg is een belangrijke stap voor de verduurzaming van de glastuinbouw in de Greenport Aalsmeer. Een deel van de kassen in PrimA4a kan vanaf het voorjaar 2021 de CO2 hergebruiken, die bij Shell Pernis en bio-ethanolproducent Alco wordt afgevangen.

Verduurzamen
De glastuinbouw wil verduurzamen en daarom minder gas gaan gebruiken. Inkoop van elektriciteit kan de rol van gas overnemen, maar een belangrijke voorwaarde is dat de CO2 -voorziening dan op een andere manier geregeld is. Door CO2 bij de industriële installaties van Shell Pernis en Alco af te vangen en vervolgens naar tuinders te brengen voor hergebruik, ontstaat er een duurzame win-win.
Gedeputeerde Ilse Zaal van de provincie Noord-Holland: “Deze CO2 leiding naar PrimA4a is een belangrijke ontwikkeling voor deze unieke locatie waar ruimte is voor glastuinbouwbedrijven. De verduurzaming en innovatie van de glastuinbouw is indrukwekkend. PrimA4a biedt bedrijven de ruimte om te ondernemen.”

Westeinderplassen
Met de aanleg van deze CO2 leiding hoeven de glastuinbouwbedrijven hun ketels of warmtekrachtinstallaties minder te stoken. Vooral in het voorjaar en de zomer levert dit een flinke besparing op. Dit betekent concreet dat tuinders minder CO2 gaan uitstoten. Het levert een unieke winst op voor zowel het milieu als voor de glastuinbouw, en stelt de glastuinbouw in staat om de komende jaren de stap naar duurzame energie te gaan zetten.
De volgende fase is om de transportleiding in 2021 door te trekken onder de Westeinderplassen door naar het glastuinbouwgebied De Kwakel-Kudelstaart, om van daaruit een compleet nieuwdistributienet door het gebied heen aan te leggen.

Foto: Greenport Aalsmeer

Gepubliceerd: 11 december 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×