CO2-negatief natuureiland in Westeinderplassen

Aalsmeer – In de Westeinderplassen tussen Aalsmeer en Leimuiden staat Rijnland voor de opgave om de waterkwaliteit en ecologie te verbeteren. Een van de maatregelen die Rijnland daar uitvoert is de aanleg een 340 meter lang schiereiland aan het reeds bestaande Reigersbos. Dat meldt het Hoogheemraadschap Rijnland op haar website.

Hierdoor ontstaat er tussen het eiland en het schiereiland een natuurzone. Voor de constructie van het schiereiland is volledig gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, namelijk wiepen (wilgentenen). De tenen zijn in Nederland gekweekt en door het gebruik van grote hoeveelheden wiepen onder water wordt CO2 voor lange termijn vastgelegd. Bovendien wordt de constructie aangelegd met materieel op blauwe diesel wat de uitstoot van CO2 ook reduceert. Volgens Paul Hollander, projectmanager bij Rijnland is dit het eerste project waar meer CO2 wordt vastgelegd, dan uitgestoten. ‘We spreken dus van een CO2-negatief project, wat natuurlijk super positief is!

Golfslag
De natuurzone bij het Reigersbos wordt beschermd tegen golfslag zodat een luwe ondiepe zone ontstaat. Daarin krijgen waterplanten en oeverplanten de kans zich te ontwikkelen en verbetert de macrofauna en vispopulatie. Dit is een mooie manier om de ecologische waarden te versterken en de waterkwaliteit op een natuurlijke manier te verbeteren in de Westeinderplassen.
Met de aanleg van dit schiereiland wordt de natuur een handje geholpen en versterkt het het natuurlijke karakter en de uitstraling van de Westeinderplassen zoals die in dit prachtige gebied horen te zijn.

Gepubliceerd: 24 december 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×