Column Ernst de Jong: "Een kerst om nooit te vergeten"

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Rusland in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 17: ‘Een kerst om nooit te vergeten’ .

Wij hoopten dat we de onzichtbare vijand, Covid-19, aan het overwinnen waren. Sinds de zomer kregen en namen we weer meer vrijheid. Sterker nog, met de finish in zicht, ik denk dan aan het vaccin, slaat het virus nog even genadeloos hard toe. Het aantal patiënten loopt snel op en we krijgen het maar moeilijk onder controle. Onze minister president heeft maandagavond een harde lockdown aangekondigd voor een periode van 5 weken. We hadden met z’n allen gehoopt dat we nog wat meer vrijheden zouden krijgen zo vlak voor de feestdagen, maar we zagen het allemaal een beetje aankomen. Het goede van onze democratie is dat vriend en vijand, coalitiepartners of oppositie in grote meerderheid de meeste maatregelen kan volgen en ook wil steunen waar nodig. Natuurlijk wordt er op details nog heftig gediscussieerd  en zal er ongetwijfeld ruimte zijn voor verbetering, maar in grote lijnen is er consensus. Helaas was er een klein groepje raddraaiers die de speech met fluitjes en pannendeksels probeerde te verstoren. Respectloos. Het is sowieso opvallend dat terwijl het afsteken van vuurwerk dit jaar verboden is, er steeds meer mensen zijn in het bezit van een kort lontje. Ik ga hier niet alle maatregelen met jullie doornemen, maar wat mij wel enigszins verbaast, is dat de kroegen gesloten blijven, maar de kerken, het huis van God, open blijven. In de kerk mogen wel veel mensen samenkomen en dat terwijl de Heer des Huizes niet eens aanwezig is. Ik pleit ervoor dat de kastelein de deuren van zijn kroeg opengooit en zelf naar huis gaat. Dan moeten we, onder het zingen van “Wij komen tezamen” zelf ons biertje tappen, maar dat zal wel lukken toch? Waar ik wel weer blij van word, is dat de regering slijterij en wijnzaken, zoals bijvoorbeeld Wittebol of Gall & Gall wel weer zien als essentiële winkels die de komende periode open mogen blijven. En zo is er altijd wat.

Laten we maar een beetje positief blijven. Dit jaar vieren we kerst in huiselijke kring en komen we wellicht tot de essentie van het kerstfeest: wees lief voor elkaar en steun elkaar waar mogelijk. Laten we er met z’n allen aan werken dat we, waar mogelijk met elkaar, een positief gevoel overhouden aan deze toch wel unieke kerstdagen.

Ik wens u hele fijne kerstdagen toe.

Ernst de  Jong

Gepubliceerd: 20 december 2020 om 12:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×