Column Ernst de Jong: "Democratie, een waardevol iets om te koesteren"

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Rusland in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 19: ‘Democratie, een waardevol iets om te koesteren’ .

Het jaar 2021 is amper begonnen en de Verenigde Staten met Donald Trump als president heeft de lachers op z’n hand. Reken maar dat Vladimir Putin zichzelf getrakteerd heeft op een extra glas, misschien wel een fles, wodka toen hij 6 januari jl. de bestorming van het Capitool op TV zag. Niet eens door een buitenlandse vijandige natie, maar vanuit eigen gelederen onder aanvoering van de president zelf, die helemaal van het padje is, gevolgd door nog meer ‘gekkies’ zoals volgers van Qanon. Wat dacht je van Ali Khamenei, die heeft waarschijnlijk van pure vreugde, dan wel de slappe lach, zich nog eens tegoed gedaan aan een extra zoet kopje thee met toastjes royaal belegd met Iraanse kaviaar. Xi Jinping heeft waarschijnlijk wat vuurwerk, dat dit jaar niet geëxporteerd mocht worden naar Nederland, afgestoken in zijn achtertuin met een gevoel van: ,,dat doen wij toch beter met ons eenpartijstelsel.’’ Het is duidelijk dat het prestige van het toonaangevende kapitalistische land met democratisch systeem en, tot nu toe, de grootste economie van de wereld een enorme deuk heeft opgelopen. The “American Dream” en alles waar Amerika voor staat werd van binnenuit aangevallen.

De Social Media giganten van deze wereld moesten eraan te pas komen om Donald Trump zijn mond te snoeren. Terecht of onterecht, maar blijkbaar zijn we nu afhankelijk van de zogenaamde “Big Tech” die voor ons bepalen wat het verschil is tussen ‘vrijheid van meningsuiting’ en ‘opruiing’. Wat we hier zien is de ‘apotheose’ van wat in 4 jaar is opgebouwd. De combinatie van een Donald Trump, niet gestoord door al te veel kennis, maar vooral en bovenal gek op zichzelf, en de republikeinse partij, die bang was om z’n achterban te verliezen en dit oogluikend toestond. Het heeft geleid tot een diepe kloof in de Amerikaanse gemeenschap.  Een voedingsbodem voor extremisten op de rechtse flank, complotdenkers en relschoppers die het land voor het oog van de wereld te kijk heeft gezet. Politiek hoort bij de democratie, maar het blijft een lastige balans tussen aan de ene kant je achterban tevreden houden en aan de andere kant naar eer en geweten besturen.

Je hoort vaak: “in Nederland gebeurt dit niet, daar zijn wij veel te nuchter voor.” Hoe blij je ook moet zijn met het gezellig, kneuterig ‘polderen’ waar we in Nederland zo goed in zijn, toch zie je een verandering en moeten we waakzaam zijn. Polariseren en populisme is aan de orde van de dag. Hoe hard ging de oppositie vorige week niet tekeer tegen Hugo de Jonge over de late start met vaccineren? Wellicht terecht, maar kijk om je heen… in de meeste Europese landen ging het niet veel beter. België was meteen na Kerst begonnen, maar dat was enkel symbolisch en wij liepen slechts 700 vaccinaties achter op het grote Frankrijk. Goed doen we het niet, maar we doen het ook niet veel slechter dan andere landen. Misschien is het opstarten toch even lastig en misschien moeten we mensen achteraf beoordelen wanneer we klaar zijn met de job, in dit geval klaar zijn met vaccineren. Laten we eerlijk zijn, een gedegen debat over de toeslagenaffaire had productiever geweest.

Wat doen we zelf? Kijken we alleen naar de ander of naar de overheid? Of proberen wij onze verantwoording te nemen en ons te confirmeren aan regels die democratisch tot stand zijn gekomen, zelfs wanneer je het er niet mee eens bent? Ik ben, net als oorspronkelijk het RIVM en het kabinet, geen voorstander van mondkapjes dragen. Ook ben ik van mening dat meer economische activiteit toegestaan zou moeten worden; ik denk dan aan sportclubs, de middenstand, restaurants en ook de scholen had ik opengehouden. Maar ik ben geen viroloog; ik kan niet inschatten wat de Engelse variant van het coronavirus voor invloed heeft op het aantal besmettingen in ons land en dus confirmeer ik mij aan het beleid van het kabinet wat op democratische wijze is gekozen. Natuurlijk mag en moet je kritisch zijn. Wij hebben over twee maanden verkiezingen, de kans om het recht om je stem te laten gelden te gebruiken, het moment om je support of onvrede over het huidige beleid te uiten. Dit recht is een groot goed, maak er gebruik van.

Ernst de Jong

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 17 januari 2021

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×