Column Ernst de Jong: 'Genieten'

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Rusland in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 22: ‘Genieten’.

Het is dit weekend, voor het eerst dit jaar, dat ik het gevoel van de aankomende lente ervaar. Op de eerste plaats omdat de dagen aanmerkelijk langer zijn dan dat we rond de Kerstdagen hadden en ook omdat de narcissen al ruim 10 cm boven de grond uitsteken. Maar laten we het eerst hebben over het fantastische weekend van vorige week. Half Nederland en, naar het leek, heel Aalsmeer stond op het ijs. Wat een geweldige ervaring om op die mooie Westeinderplassen te kunnen schaatsen. De zon scheen, het was steenkoud, maar er was weinig wind. In het haventje waar we op het ijs stapten had het restaurant Joseph aan de Poel, een uitgiftepunt voor warme chocolademelk, snert, bier, glühwein en dat soort zaken.

Genieten hoor, het was een soort “click en collect” zoals men dat tegenwoordig noemt. Zo’n gevoelsmatige 3 uur nadat je in de rij aansloot om je drankje te halen, was je aan de beurt en kreeg je je natje en je droogje. Iedereen had het naar zijn zin, het was gezellig om in de rij te staan en gezellig met de mensen voor en achter je te kletsen. De bediening was al even zo vrolijk en genoot net zoveel als de klanten zelf. Ik ben benieuwd hoeveel jaren we moeten wachten om deze unieke ervaring weer te kunnen beleven. Eén ding is zeker: Moeder natuur heeft goed aangevoeld wat de mensen nodig hadden om weer heel even ‘normaal’ te doen en iedereen heeft dat met twee handen aangegrepen.

Daarnaast is er nog meer goed nieuws te melden. Er worden wat testen gedaan met congressen en theatervoorstellingen en a.s. dinsdag horen we hoe en wanneer we heel voorzichtig de routekaart naar het ‘oude normaal’ gaan bewandelen.

Het zal niet zo snel gaan als wij willen, er zal ook veel discussie zijn of het op de juiste manier gebeurt, maar vergeet niet om naast de discussie die Nederlanders zo graag willen voeren, vooral te genieten van datgene van wat we vorige week hebben mogen ervaren en wat we de komende weken aan extra vrijheden weer terugkrijgen om met goede moed weer plannen te gaan maken. Los van dat alles komt de lente nu wel heel dichtbij en mogen de schaatsen weer in het vet, de tuin mag weer op orde gemaakt worden en misschien moeten we al eens een keertje oefenen met de BBQ en nieuwe gastronomische hoogstandjes uitproberen.

Veel plezier!!

Ernst de Jong

 

Gepubliceerd: 21 februari 2021 om 12:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×