Column Ernst de Jong: 'Een betrouwbare overheid'

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Rusland in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 25: ‘Een betrouwbare overheid’.

Het is opvallend hoe dichtbij en betrokken de gemeentelijke overheid van Aalsmeer bij z’n inwoners staat. Je kunt het lokale sufferdje niet openslaan of je ziet wel een publicatie waarbij Burgemeester en Wethouders of de gemeenteraad met burgers in gesprek gaat om gezamenlijk tot een beleid te komen. Dit geeft het beeld wat je van een overheid mag verwachten en dit zal onze lokale vertegenwoordigers veel voldoening geven om op deze wijze te kunnen werken.

Hoe anders is dit in Den Haag. De verkiezingen zijn geweest en de formatie is, of liever gezegd de oriënterende gesprekken met alle partijen, zijn gestart. Ik wil niet meteen negatief  zijn, maar ‘de poppenkast’ is begonnen. De gesprekken met de verkenners zijn uitgelekt. Buiten Mark Rutte was zeker ook Sigrid Kaag op de hoogte van de gesprekken over Pieter Omtzigt, getuige het feit dat ze de eerste 5 dagen niet beschikbaar was voor de pers. Een ander markant detail is dat Thierry Baudet getipt was dat Rutte 1,5 uur eerder dan de rest van de kamerleden wist dat er in de verslagen zou staan dat er inderdaad over Omtzigt gesproken was met de verkenners. Misschien moeten bovengenoemde hoofdrolspelers, met uitzondering van Pieter Omtzigt, maar eens stage komen lopen bij de gemeenteraad van Aalsmeer. Een lesje in nederigheid en integriteit zou hier op z’n plaats zijn.

Ondertussen gaat ook Nederland gebukt onder een grote crisis die Covid-19 heet en deze vereist een gezamenlijke aanpak. Wie er ook in de regering komt, links of rechts, het maakt niet zo heel veel uit gezien het feit dat er altijd gepolderd wordt en er dus een redelijk gematigd beleid wordt gevoerd. Wanneer onze volksvertegenwoordigers echt verantwoordelijkheidsgevoel zouden hebben, dan hebben we binnen 2 maanden een nieuwe regering.

We maken ons nu op voor Pasen. Ofschoon dit het belangrijkste kerkelijke feest binnen de Christelijke wereld is, genieten de meeste mensen gewoon van een extra vrije dag, wordt er lekker gegourmet en zoeken we met z’n allen naar paaseieren. De wederopstanding zoals die door de gelovigen wordt gevierd gaat aan velen voorbij. Misschien wordt het tijd om, in plaats van paaseieren te zoeken, dat wij  met z’n allen eens gaan zoeken naar betrouwbare integere politici die het landsbelang boven hun eigen carrière zetten. Dit wordt een hele klus en ik zou niet in Den Haag gaan zoeken. Als wij deze politici dit weekend kunnen vinden dan vieren we wellicht de wederopstanding van een betrouwbare politiek in Den Haag.

Ik wens je een goed Paasweekend.

Ernst de Jong

Foto: de poppenkast van de formatie | Pixabay

Gepubliceerd: 4 april 2021

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×