Column Ernst de Jong: "Rust"

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Rusland in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 28: ‘Rust’.

Wat is dit toch een heerlijke tijd met lekker veel vrije dagen, beginnend met Pasen en gevolgd door Koningsdag, Hemelvaart en als laatste 2e Pinksterdag. Met een beetje mazzel komt daar in de toekomst Bevrijdingsdag ook nog bij. De natuur is wat mij betreft nu op z’n mooist met al dat ontluikende groen en als de zon schijnt is dat een feestje. Daags voor Hemelvaart had ik, als bestuurslid van de Stichting Begraafplaats Sint Barbara, een bespreking in Amsterdam op de begraafplaats zelf. Altijd als ik daar ben, loop ik graag even een rondje om te genieten van de natuur. Je moet weten dat de begraafplaats in het verlengde van het Westerpark ligt en als je in de buurt bent is het zeker de moeite waard de tijd te nemen en over de begraafplaats heen te lopen.

Het thema van mijn bespreking op de begraafplaats was een ongemakkelijke. Veel Islamitische organisaties ijveren voor een begraafplaats waar eeuwige rust gegarandeerd kan worden. Op deze manier hoeven de lichamen niet gerepatrieerd te worden naar het geboorteland waar deze eeuwige rust geen probleem is. Vanwege de coronacrisis was repatriëring naar het geboorteland niet altijd mogelijk. Daarom stijgt de vraag naar Islamitische begraafplaatsen enorm. In Nederland is het gebruikelijk dat je een graf voor 10, 20 of zelfs 100 jaar koopt. Deze kan altijd verlengd worden als daar behoefte aan is, maar daar moet ook voor betaald worden. Sint Barbara werkt al vele jaren nauw samen met Islamitische organisaties en zodoende hebben de Moslims dan ook een eigen plek op de begraafplaats. Het probleem waar de begraafplaats nu mee geconfronteerd wordt, is dat diverse Gemeentelijke begraafplaatsen daar eeuwige rustplaats al aanbieden. Ik vraag mij dan af, hoe je in een land waar de grond schaars is ‘eeuwigheid’ kan garanderen en realiseert men zich wel dat tegen een eenmalige betaling blijkbaar onderhoud, op kosten van de belastingbetaler, voor eeuwig wordt aangeboden. Dat laatste is iets wat een particuliere begraafplaats nooit kan doen. Er is hier dus wat mij betreft sprake van onbehoorlijk bestuur door Gemeentelijke overheden die met geld van de belastingbetaler een oneerlijke concurrentie creëren.

Dit is een thema dat we vandaag niet 1-2-3 gaan oplossen, dus voordat ik naar huis ga, loop ik nog maar een rondje over de begraafplaats. Heel eventjes genieten van de natuur, de grote variëteit aan bomen en van de vele vogeltjes die druk bezig zijn met een nestje bouwen. Wist je dat er af en toe een vos gespot wordt? Het is daarom dat er regelmatig mensen met fotocamera’s een rustig plekje zoeken om de natuur vast te leggen.

Ernst de Jong

Foto: ter illustratie | Pixabay

Gepubliceerd: 16 mei 2021

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×