Hulp voor kinderen en hun ouders in conflictscheidingen

Aalsmeer – Zo’n 70.000 kinderen krijgen jaarlijks te horen dat hun ouders uit elkaar gaan, 16.000 kinderen hebben daar ernstige last van. Van dit jaarlijkse aantal eindigen zo’n 7.200 in een conflict- of vechtscheiding. De gemeente Aalsmeer besteedt daarom rond de Dag van het Gescheiden Kind op 26 mei extra aandacht aan de hulp die er is voor kinderen en ouders in deze situatie.

“Een scheiding kan veel negatieve consequenties hebben. Niet alleen voor volwassenen maar ook voor hun kinderen. Dit kan zich bij kinderen op verschillende manieren uiten. Slechter slapen, minder goed presteren op school en baldadig gedrag”, zegt wethouder jeugd Bart Kabout. “Zo’n 60% van de jongeren in de jeugdbescherming en 45% in de jeugd- en opvoedhulp komen uit een scheidingssituatie. We willen ouders en kinderen steunen om problemen en escalaties te voorkomen. Hoe doe je dat als ouder? Hoe hou je samen het belang van je kind in het oog en waar kun je terecht voor hulp? We hebben Levvel gevraagd om trainingen te maken om te helpen. Eén voor ouders en drie speciaal voor kinderen.”

Cursussen en bijeenkomsten
Steun van hun vader en moeder tijdens een scheiding is heel belangrijk voor kinderen. Ook ouders zitten vaak met vragen en hebben hulp nodig. Levvel biedt verschillende bijeenkomsten en cursussen aan die kunnen helpen. Het hulpaanbod is hier te vinden.

Andere acties
De gemeente werkt achter de schermen ook aan het terugdringen van het aantal conflictscheidingen. Met de Rechtbank van Amsterdam zijn samenwerkingsafspraken gemaakt over de omgangsbegeleiding/-bemiddeling en ouderschapsplannen. Ouders komen daardoor sneller bij de juiste hulp terecht. Een vrijwilliger van Humanitas helpt gescheiden ouders bij het afspreken én nakomen van een omgangsregeling. Zodra de coronamaatregelen het toelaten, wordt er voor professionals een training ‘ouderonthechting’ georganiseerd ter bevordering van hun deskundigheid. Ze leren daarmee onthechting nog sneller te herkennen en weten nog beter welke vervolgstappen er nodig zijn.

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 25 mei 2021

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×