Eerste nesten eikenprocessierups gesignaleerd

Aalsmeer – De eikenprocessierups komt weer tot even en daarom start vrijdag 18 juni de bestrijding van het beestje. De brandharen van de rups kunnen overlast en gezondheidsklachten veroorzaken. De eerste nesten zijn al gesignaleerd en kunnen overlast veroorzaken tot september. Nesten worden verwijderd door deze weg te zuigen. De locaties waar vorig jaar nesten zijn gevonden, worden ook gecheckt.

Melden van een nest
Nesten hangen meestal aan de onderkant of in de oksels van takken van eiken, maar kunnen ook op de stam voorkomen. Als u een nest eikenprocessierupsen ziet, kunt u dit melden via www.aalsmeer.nl/fixi of direct met de Fixi-app. Telefonisch melden kan natuurlijk ook: 0297-387575.

Natuurlijke bestrijding
De gemeente plaatst nestkasten voor vogels en plant bloembollen en trekt zo natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan. Vogels zoals de kool-, en pimpelmees, spreeuw en boomklever vinden de rups heerlijk en ontdoen de rups van zijn brandharen. De jongen van een koolmees eten meer dan 60 rupsen per dag. Bloembollen geven al in het vroege voorjaar stuifmeel en nectar af en trekken zo de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan, zoals sluipwespen en gaasvliegen.

Foto: Eikenprocessierups | Pixabay

Gepubliceerd: 17 juni 2021

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×