Anne van Duijn is de nieuwe kinderburgemeester

Aalsmeer – Ze is 11 jaar en zit volgend schooljaar in groep 8 van OBS Kudelstaart. Uit 13 kandidaten werd zij gekozen als opvolgster van Julius van Wilgenburgh. Anne van Duijn wordt komende donderdag voorafgaand aan de raadsvergadering officieel ingehuldigd als nieuwe kinderburgemeester. Anne is volgens de jury een waardige zevende kinderburgemeester van Aalsmeer en Kudelstaart. De jury bestond uit de huidige kinderburgemeester Julius van Wilgenburgh, Manon Zwart van Buurtwerk, CDA-raadslid Thirsa van der Meer en Peter Maarsen, communicatieadviseur van de gemeente.

Twee onderdelen
De selectiemiddag bestond voor de kandidaten uit twee onderdelen. Boven in de raadszaal mochten ze laten zien hoe zij de kinderraad zouden voorzitten als ze kinderburgemeester zouden worden. Iris, Wess en Luke, drie leden van de huidige kinderraad, maakten het de kandidaten niet makkelijk door elkaar te gaan bellen en dwars door de zaal dingen naar elkaar te roepen. Beneden in de raadskelder presenteerden de kandidaten hun plannen en werden ze kritisch bevraagd door de jury.

Moeilijke keus
Nadat Iris, Wess en Luke beneden bij de overige juryleden hun verslag hadden uitgebracht over de verrichtingen in de raadszaal. gingen Julius, Manon, Thirsa en Peter met elkaar in overleg. Het bleek een erg moeilijke keus omdat alle kandidaten heel enthousiast, ieder op zijn en haar eigen manier, hun best hadden gedaan om de jury te overtuigen. Uiteindelijk werd de jury het erover eens dat van alle goede kandidaten Anne van Duijn (jawel, familie van…) toch écht de beste was.

Speerpunten
Anne wil graag dat kinderen meer samenkomen en samen kunnen spelen. Ze wil zwerfafval aanpakken en met basisschoolklassen op bezoek bij ouderen om eenzaamheid tegen te gaan. Verder wil het nichtje van oud wethouder in Aalsmeer en huidig burgemeester van Nieuwkoop Robbert-Jan van Duin speeltuinen ook toegankelijk maken voor kinderen met een beperking. Anne zegt anderen goed te kunnen inspireren, graag plannen te maken en goed naar anderen en hun plannen te willen luisteren.

Inhuldiging en afscheid
De nieuwe kinderburgemeester Anne van Duijn krijgt, voorafgaand aan de raadsvergadering van donderdag 8 juli, de ambtsketen behorend bij het ambt van kinderburgemeester omgehangen door de vertrekkende kinderburgemeester Julius van Wilgenburgh. Daarmee is ze officieel ingehuldigd. Tegelijk wordt dan afscheid genomen van Julius. De overige kandidaten krijgen deze week te horen of ze in de kinderraad van volgend schooljaar kunnen plaatsnemen. Er geldt een maximum van twee kinderen per basisschool en van sommige scholen deden meer kinderen mee aan de verkiezing. Bovendien gaat een aantal kinderen nog een jaar door in de kinderraad.

Foto: Anne van Duijn

Gepubliceerd: 1 juli 2021 om 10:04 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×