Column Ernst de Jong: 'Pride Amsterdam'

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Rusland in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 33: ‘Pride Amsterdam’

Dit jaar bestaat Pride Amsterdam 25 jaar en dat zou ook gevierd worden met de traditionele botenparade en diverse plein- en straatfeesten. Helaas worden, vanwege COVID-19, de grote evenementen doorgeschoven naar volgend jaar. Wel vinden er veel kleine activiteiten plaats in diverse delen van de stad. Ook de Zuidas doet z’n best om er ook dit jaar weer gekleurd op te staan. Veel vooraanstaande accountants- en advocatenkantoren doen hun best om, middels het inpakken van hun prestigieuze kantoorpanden, of het vlaggen met de bekende regenboogvlag, te laten zien dat diversiteit en inclusiviteit bij hen hoog in het vaandel staat. Waar je deze kantoren vijf jaar geleden nog hoorde denken: “liever enkele duizenden euro’s uitgeven voor de bühne dan een lesbische Marokkaanse dame aannemen die getooid met hoofddoek klanten moet verdedigen in de rechtbank”, denk ik dat we nu inmiddels kunnen constateren dat er een positieve ontwikkeling gaande is en dat deze bedrijven ook daadwerkelijk talent aannemen ongeacht afkomst of geaardheid.

Politici, opportunistisch als ze zijn, zullen ook dit jaar, nu de botenparade niet door kan gaan, vooraan lopen om te vertellen dat ze trots zijn op de stad Amsterdam en ons land waar ook de LHBT gemeenschap een podium heeft die ze verdiend etc. etc…  Mooie woorden veelal met als doel, politiek gewin. Maar goed, verandering moet uit de mensen zelf komen. 

Ik denk dat iedereen het erover eens is dat Pride Amsterdam veel heeft bereikt, maar dat er ook nog heel veel te halen is. Voor veel mensen is deze feestweek in Amsterdam slechts een toeristische attractie waar je bij moet zijn geweest. Hoelang duurt het nog voordat we deze week echt wat te vieren hebben en in ieder geval in Nederland mensen als gelijke zien en ook als een gelijke behandelen. 

Laten we hopen dat ook dit jaar, hoewel ietwat ingetogen, de Pride Amsterdam een mooi feestje wordt waar tolerantie en gelijkheid centraal staat. Laten we elkaar als mensen zien en accepteren dat iedereen verschillend is. Juist die verschillen dragen bij aan een rijke samenleving.

Ernst de Jong

Gepubliceerd: 24 juli 2021 om 23:07 uur, geschreven door Ilse Zethof

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×