Brijder Jeugd helpt ouders bij NIX18-afspraak

Aalsmeer – Tijdens de coronapandemie is het alcoholgebruik, met name bij jongeren, afgenomen. Maar nu het uitgaansleven weer langzaam op gang komt, wordt de verleiding tot het drinken van alcohol weer groter. Hoe ga je daar als ouders mee om?

Verslavingszorgpreventie organisatie Brijder Jeugd verzorgt, in opdracht van de gemeente Aalsmeer, preventieactiviteiten op de onderwerpen roken, alcohol, drugs, gamen of gokken. Zij kunnen Aalsmeerse ouders en jongeren helpen bij de (opvoed)vragen die NIX18 met zich mee brengt.

Grenzen en gesprek
Sjoerd: “In mijn werk als preventiedeskundige spreek ik veel jongeren en ouders over middelengebruik. Twee belangrijke elementen die ik aan hen mee geef zijn: het stellen van grenzen en het gesprek blijven aangaan met jouw kind. Drinken kinderen nog niet, dan is de boodschap helder: NIX 18, dus niets drinken tot je 18 bent.”

Ester Teunen vult aan: “Veel ouders vinden dit gesprek lastig. Vaak horen wij: mijn kind drinkt al wel alcohol, hoe ga ik dan het gesprek nog aan? Maar ook met oudere kinderen, die al wel alcohol drinken is het goed om regelmatig te praten over hun alcoholgebruik. Hoe denken ze bijvoorbeeld over veel drinken en waar ligt voor hun de grens? En oh ja, geef zelf het goede voorbeeld.”

NIX18
Alcohol kan de ontwikkeling van een aantal delen van de hersenen verstoren. Wanneer jongeren te vroeg, te veel en te vaak alcohol drinken kan dit leiden tot ongelukken, overlast, overschrijden van (seksuele) grenzen en alcoholvergiftiging. Daarom is het beter dat jongeren zeker tot 18 jaar geen alcohol drinken. De NIX18 campagne draait om het maken van de NIX18-afspraak. Zo kunnen ouders, sportclubs, horeca, scholen en iedereen die mee wil doen samen voorkomen dat jongeren onder de 18 roken en drinken.

Ondersteuning in Aalsmeer
Soms kan het voor ouders ingewikkeld zijn als kinderen aan het experimenteren zijn of al middelen gebruiken. Brijder Jeugd wil voorkomen dat jongeren in de verslavingszorg terecht komen. Een ieder met een vraag over roken, alcohol, drugs, gamen of gokken kan bij hen terecht. Ester en Sjoerd zijn vanuit hun functie als preventiedeskundigen binnen de gemeente Aalsmeer actief op alle voortgezet onderwijs scholen en MBO’s in de regio, zij werken samen met het jongerenwerk, huisartsen en andere professionals.

Webinar
5 juli hebben Sjoerd en Ester een webinar gegeven voor ouders over alcohol en opvoeding met als titel: een zomer van NIX. Dit webinar is hier terug te kijken, of via bit.ly/3rEuuu1.

Contact
Heeft u vragen en wilt u in contact komen met Ester of Sjoerd? Dan kunt u mailen naar: preventie@brijder.nl. Bellen kan ook via 06 22419909 (Sjoerd) of 06 23793914 (Ester). Het algemene nummer van preventie is: 088 3582260. Of kijk op de website www.brijderjeugd.nl.

Foto: pexels.com

Gepubliceerd: 17 augustus 2021

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×