Drugsvoorlichting in Aalsmeer-centrum

Aalsmeer – Zaterdag 18 december kan jet vrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven tegen het lijf lopen in het centrum van Aalsmeer. Zij verspreiden flyers over de gezondheidsrisico’s van drugs en lachgas. De stichting is al anderhalf jaar in verschillende steden actief aan het flyeren om het thema drugsvoorlichting aan jongeren hoog op de agenda te krijgen.

Dwarslaesie door lachgas
Vooruitlopend op landelijke wetgeving heeft Aalsmeer net als veel andere gemeenten lokaal een lachgasverbod ingesteld, om de overlast van gebruikers in bepaalde wijken tegen te gaan. Of dit voldoende is om ook daadwerkelijk het gebruik van lachgas onder jongeren te verminderen, is de vraag. Stichting Geen Drugs-Wel Leven is bezorgd over de populariteit die het middel nog steeds heeft, met alle verschrikkelijke gevolgen van dien. Te veel jongeren komen door onwetendheid met allerlei lichamelijke en klachten te zitten. Zo zijn in de afgelopen jaren tientallen jongeren met een dwarslaesie in een revalidatiecentrum beland.

Inzetten op preventie
Volgens woordvoerster Gerbrig Deinum van de stichting is het hard nodig dat er in Nederland meer aan preventie wordt gedaan. “We moeten in Nederland af van de cultuur dat drugs erbij horen. Bestaande voorlichting gaat voornamelijk over ‘hoe je drugs veilig kunt nemen’. Wij zijn van mening dat daar nog een stap voor zit: de keuze om al dan niet drugs te gebruiken. Daarom pleiten wij voor meer voorlichting aan de voorkant.”

“Verbieden heeft geen zin”, vindt ook Deinum. “Het is belangrijk om jongeren bewust te maken wat drugs is en dat er meer uitleg komt over wat het precies met je lichaam en hersenen doet. Lachgas breekt bijvoorbeeld vitamine B12 in je lichaam af, waardoor je zenuwstelsel en ruggenmerg worden aantast. De meeste jongeren hebben geen idee van de korte of langere termijneffecten op hun gezondheid.”

Foto: eigen foto

Gepubliceerd: 14 december 2021

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×