De 4 en 5 mei viering in Aalsmeer met een Oekraïens tintje

Aalsmeer – De dodenherdenking in Aalsmeer is op woensdag 4 mei in de Burgerzaal in het raadhuis. De herdenkingsbijeenkomst start om 19.15 uur met muziek van muziekvereniging Aalsmeers Harmonie. Bevrijdingsdag 5 mei wordt het bevrijdingsvuur uit Wageningen rond 10.00 uur in de ochtend bij het monument voor het raadhuis verwacht. De dodenherdenking op 4 mei en de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei hebben dit jaar, van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het thema ‘Vrijheid in verbondenheid’ gekregen.

Bij elkaar
Nadat vanwege de coronacrisis het twee jaar niet mogelijk is geweest om gezamenlijk de slachtoffers van oorlogsgeweld te herdenken, kan er dit jaar weer een samenkomst zijn in de burgerzaal. “Samen herdenken, bij elkaar, dat geeft iets extra’s in de beleving van de avond”, zegt burgemeester Gido Oude Kotte. “Samen herdenken en vieren van vrijheid geeft al direct invulling aan het thema van dit jaar. Mooi dat het weer kan”.

Het programma van 4 mei
Om 19.15 uur speelt Aalsmeers Harmonie terwijl de genodigden in de Burgerzaal arriveren. Een kort welkomstwoord wordt om 19.30 uur uitgesproken door kinderburgemeester Anne van Duijn, waarna kinderen van de Oosteinderschool een aantal gedichten voordragen. Daarna is het woord aan Marianne Knecht. De auteur vertelt een verhaal over haar Oekraïense moeder in de Tweede Wereldoorlog, dat op een ongelofelijke manier parallel loopt met de actualiteit. Burgemeester Gido Oude Kotte is aansluitend de laatste spreker van de bijeenkomst.

Taptoe en twee minuten stilte
Om 19.59 volgt het taptoe signaal van Marcel Spaargaren waarna om 20.00 uur precies twee minuten stilte in acht worden genomen. Hierna zingen de aanwezigen gezamenlijk couplet 1 en 6 van het Wilhelmus, waarna ook het Oekraïens volkslied wordt gespeeld om de verbondenheid met de vluchtelingen uit het door oorlog geteisterde land uit te drukken.

Kranslegging en Happy Stones
Na het Oekraïense volkslied worden buiten bij het oorlogsmonument kransen gelegd en is er gelegenheid tot het leggen van bloemen door de familieleden van de gesneuvelden en door belangstellenden. Muziekvereniging Flora speelt enkele koralen. Bij het verlaten van het raadhuis wordt iedere bezoeker gevraagd een Happy Stone mee te nemen uit het kunstwerk van De Kunstploeg, dat in de burgerzaal ligt ter gelegenheid van het 888-jarig bestaan van Aalsmeer. De stenen staan daarmee symbool voor het vieren van vrijheid, zij krijgen namelijk letterlijk hun vrijheid terug door weer te kunnen gaan zwerven.

Bevrijdingsvuur
Vanuit Wageningen loopt een team uit Aalsmeer, met onder de deelnemers burgemeester Gido Oude Kotte, mee met de Nationale Bevrijdingsvuurestafette. Deze loop draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid en is een belangrijk moment in de overgang van het herdenken op 4 mei en het vieren van de verkregen vrijheid op 5 mei. Het vuur start om 00.10 uur in de nacht van 5 mei in Wageningen en wordt rond 10.00 uur in de ochtend van 5 mei bij het oorlogsmonument voor het raadhuis verwacht.
Bij zowel de herdenking als de viering van vrijheid op 5 mei is iedereen van harte welkom.

Gepubliceerd: 26 april 2022 om 21:36 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×