Nationale Molendagen: ook Stommeermolen is open

Aalsmeer – Tijdens het weekeinde van 14 mei zijn de Nationale Molendagen. Vooral op zaterdag  draaien vele molens en zijn ze open voor publiek. Door de openstelling kan het publiek ervaren hoe de molen werkt en welke rol deze had en heeft in de waterhuishouding. Daarnaast zorgen de draaiende molens voor een aantrekkelijk landschap. In de gemeente Kaag en Braassem is ook een vaartocht, fotowedstrijd en kleurwedstrijd bij de molens georganiseerd. Veel molens draaien tussen 11.00 en 17.00 uur.

Voor molens is het belangrijk dat ze regelmatig kunnen draaien zodat de verschillende onderdelen van goede kwaliteit blijven. Omdat de molenaars vaak vrijwilligers zijn, draaien de meeste molens in een aantal weekeinden. Iedere eerste zaterdag van de maand is de Rijnlandse draaidag en dan zijn de meeste molens in bedrijf (met uitzondering van juli en augustus).

De Rijnlandse Molenstichting draagt zorg voor 49 poldermolens. Alle molens zijn Rijksmonument. 43 molens hebben de functie van hulpgemaal en kunnen op verzoek van het Hoogheemraadschap helpen de polders droog te houden. Dit komt een aantal keer per jaar voor.
In Aalsmeer zal de Stommeermolen op zaterdag 14 mei draaien, maar ook in Alphen aan den Rijn (6),  Bodegraven-Reeuwijk (2),
Kaag en Braassem (16), Leiden (1), Leiderdorp (4), Lisse (1),  Noordwijk (1), Teylingen (5) en Zoeterwoude (2) zullen de wieken ronddraaien.

Foto: www.rijnlandsemolenstichting.nl

Gepubliceerd: 9 mei 2022

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×