Wespen- en muggenplaag op komst

Aalsmeer – Nederland mag zich opmaken voor een zomer met flink wat wespenplagen. Dat voorspelt ongediertebestrijdersplatform Beestjes Kwijt op basis van haar dagelijkse cijfers. “We zien in april en de eerste weken van mei een toename van maar liefst 450% in zoekopdrachten op Google die met wespenbestrijding te maken hebben, in vergelijking met vorig jaar”, vertelt Merijn Janssen, directeur van het platform. “Wat dat zegt? Dat we in de maanden juni, juli, augustus en september mogen rekenen op flink wat overlast van wespen.”

Vorig jaar kende Nederland juist een heel rustige wespenzomer die ook pas laat in augustus op gang kwam. “Dat had toen alles te maken met een koud, nat en winderig voorjaar”, weet Janssen. “We maken nu een heel rustig, relatief warm voorjaar mee en dat zie je direct terug in de ontwikkeling van insecten en de groei van hun nesten. Dat gaat dan hard! Zo zullen we deze zomer bijvoorbeeld ook meer last hebben van mieren dan vorig jaar. We zien dat niet alleen aan onze cijfers, onze bestrijders bevestigen het beeld.”

Muggen en wespen hand in hand
Zo kregen de ongediertebestrijders van Beestjes Kwijt, Marco van Hunen en van David van den Broek, respectievelijk werkzaam in Gelderland/Overijssel en Limburg, de laatste weken opvallend veel meldingen over muggen. “En dat is vroeg in het seizoen”, aldus Van Hunen. “De aanwezigheid van veel muggen en vliegjes speelt wespen in de kaart, want wespen vangen die kleine insecten en brengen ze naar hun nest als voedsel voor de larven. Vaak gaat dat dus hand in hand: overlast van muggen en wespen.”

Gepubliceerd: 17 mei 2022 om 7:23 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×