Column Ernst de Jong: 'Zomerverhalen'

Ernst de Jong is een 58-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Oost-Europa in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 58: ‘Zomerverhalen‘.

In de maanden juli en augustus, wanneer vakantie en mooi weer hoogtij vieren, is het wellicht minder interessant om zware actuele thema’s te behandelen met de neiging kritisch en vooral ook een beetje negatief over te komen. Ik heb daarom besloten korte anekdotes te vertellen, opgedaan tijdens recente vakanties, in de hoop de trouwe lezers van Radio-Aalsmeer gedurende deze vakantieperiode, een beetje te vermaken.

Elk jaar gaan wij met een grote groep vrienden en de kinderen (inmiddels volwassen) naar Montmort-Lucy, een dorpje gelegen net ten zuiden van Epernay. Het dorp met zijn markante kasteel staat op een strategische kruising met wegen van en naar Parijs, Reims, Metz en Dijon. Voor de liefhebber, sla je slag want het kasteel is te koop. De vraagprijs is € 2,9 miljoen maar er valt wat af te dingen, zeker omdat er in hetzelfde dorp ook nog twee hotels te koop staan. Ik zie mogelijkheden voor de Nederlandse ondernemer die met het programma “Ik vertrek” mee wil doen.

In één van die hotels slapen wij dus al ruim drie decennia. Het hotelgedeelte heeft drie verdiepingen en het grappige is dat elke verdieping er identiek uitziet. Bovendien past de sleutel van kamer 12 ook op kamer 22 (2e verdieping) en kamer 32 (3e verdieping). Bijna elk jaar is er wel iemand die iets vroeger naar bed gaat dan de rest van de groep. Simpelweg omdat  genoeg, genoeg is en op een gegeven moment iedereen wel eens aan z’n taks zit.  Je voelt hem al aan komen: binnen vijf minuten komt die persoon, bleek van schrik, verward en nogal opgewonden, weer naar beneden met de opmerking: ,,Er liggen vreemde mensen in ons bed; toen ik binnen kwam gingen ze van schrik rechtop zitten en ik ben weer snel de kamer uitgelopen.” Wanneer je dan meeloopt naar de kamer, dan weet je al dat de betrokkene een kamer op de verkeerde verdieping heeft gekozen.
Hilarisch zijn de beelden de volgende ochtend wanneer de betrokkenen elkaar ontmoeten in de ontbijtzaal. Een schuchtere verontschuldiging en een flauwe glimlach op het gezicht maakt alles weer goed.

’s Avonds komt het regelmatig voor dat grote groepen mensen uit het dorp en omstreken in het restaurant een groot feest hebben, bijvoorbeeld ter gelegenheid van het jaarlijkse uitje van de vrijwillige brandweer, of om het eind van de druivenoogst te vieren en zelfs de verjaardag van de burgemeester wordt in dit etablissement gevierd. Wanneer je al meer dan 30 jaar in hetzelfde hotel komt, dan hoor je bij de familie en word je ook van harte uitgenodigd om het feest bij te wonen. De burgemeester wordt door de dames van onze vriendengroep hartelijk gefeliciteerd, de vrouw van de burgemeester wordt door ons verleid tot het zingen van één van de vele chansons van Édith Piaf en de brandweerlieden laten de champagnekurken knallen. Aan het eind van de avond eten we gezamenlijk nog even een bord stevige uiensoep hetgeen, aldus de Fransen, de beste manier is om een kater te voorkomen. De volgende morgen gaan wij dan ook met frisse tegenzin, maar blij en voldaan, weer naar huis.

Ernst de Jong

Foto: Ernst de Jong

Gepubliceerd: 10 juli 2022

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×