Column Ernst de Jong: 'Vraag het aan Caroline'

Ernst de Jong is een 58-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Oost-Europa in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 61: ‘Vraag het aan Caroline‘.

“Laten we meisjes niet opvoeden als sneeuwvlokjes, maar laten we vrouwen met ballen creëren.” Ik denk dat deze gevleugelde uitspraak van Caroline van de Plas bij velen van jullie nog wel op het netvlies staat. Het is de tweede keer dat ik dit statement aanhaal omdat het, wat mij betreft een waarheid is als een koe! En dan nog wel een koe die geen CO2 uitstoot. Daar moeten we er meer van hebben.

De zomermaanden stonden in het teken van: na twee jaar weer genieten van vakantie, het bijwonen van een festival, of gewoon met vrienden een terrasje pakken. In ieder geval hebben wij uitzonderlijk heet weer gehad hetgeen voor vakantiegangers natuurlijk heerlijk is. Waar het ondanks het Haagse zomerreces ook heet aan toe ging, waren de landelijke protestacties van de boeren in Den Haag en de rest van het land. De talkshows besteedden er dagelijks aandacht aan en het is inmiddels pijnlijk duidelijk geworden dat er zeer weinig mensen zijn die de hele materie kunnen overzien. Ook moeten we constateren dat kabinetten van de laatste 2-3 decennia problemen voor zich uit hebben geschoven om vooral geen kiezers te verliezen. En als kers op de taart, of als een duveltje uit een doosje, heeft nu Wobke Hoekstra er met zijn opmerking dat 2030 voor de stikstofaanpak niet heilig moet zijn, ervoor gezorgd dat de Tweede Kamer vervroegd van zomerreces terug moet komen. De vraag is nu: meent onze Wobke werkelijk dat de natuur nog wel even kan wachten met strengere maatregelen zodat de natuur zich kan herstellen, of hebben kamerleden, die de ‘quality time’ met gezin en jonge kinderen die constant aan je kop zitten te zeuren spuugzat zijn, hem gevraagd deze opmerking te plaatsen zodat ze weer aan het werk mogen gaan? Of is dit een ultieme poging van onze Wobke om het aantal potentiele kiezers die het CDA heeft verloren aan andere kamerleden/partijen zoals Pieter Omtzicht of Caroline van der Plas weer terug te winnen? Ik kan hier echt geen antwoord op geven.

Caroline was er weer als de kippen bij om het CDA op te roepen om nu eens echt “ballen” te tonen zodat het wetsvoorstel, dat het kabinet begin volgend jaar zal indienen om de stikstofdoeleinden naar voren te halen, niet kan steunen. Je vraag je dan wel af: “Wat heeft onze hardwerkende, zeer populaire lijsttrekker van de ‘triple B’ toch met “ballen?”

Het is zaterdagmiddag, het is nog steeds zomers weer en ik geniet van een heerlijk glaasje bier op mijn terras. De Kamerleden zijn weer terug van vakantie en hebben hun dagelijkse beslommeringen, zoals druk bezig zijn om alle ballen hoog te houden en elkaar onderuit te halen, weer opgepakt. Ik hoop oprecht dat de boeren een eerlijke behandeling krijgen, maar ik ben er niet gerust op. Ik ga ‘t vanmiddag niet meer oplossen, dus nu nog maar even genieten van een heerlijk biertje en een paar heerlijke bitterballen.

Ernst de Jong

Gepubliceerd: 21 augustus 2022 om 12:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×