De droogte in Aalsmeer en Kudelstaart

Aalsmeer/Kudelstaart – Het is droog in Nederland, ook in Aalsmeer en Kudelstaart. Droogte heeft impact op de dijken, de waterpeilen in ons gebied en op (de aanvoer van) voldoende zoetwater. Voor de komende week wordt er neerslag verwacht, maar dat houdt niet in dat de droogte voorbij is.

Ondanks verwachte neerslag blijft het droog
Het weerbeeld van deze week ziet er anders uit dan de hittegolf van vorige week. Het wordt de komende week toch wisselvalliger. Er is zelfs een een voorspelling voor neerslag. Dijkgraaf Rogier van der Sande: “De verwachte neerslag is natuurlijk welkom, alle beetjes helpen in deze droge periode. Het is echter niet voldoende om het watertekort in ons gebied op te lossen. De natuur en waterkwaliteit staan nog steeds onder druk en we moeten het beschikbare water zo goed mogelijk beschermen en verdelen.”

Maatregelen blijven van kracht
Ondanks de verwachte neerslag blijft het hoogheemraadschap van Rijnland de maatregelen handhaven. Dat houdt in het dat het schutregiem bij de Grote Sluis in Spaarndam en de Rietveldsluis is Alphen aangepast blijft en dat de Kolksluis (Spaarndam) en de gestremd is. Rijnland blijft de komende periode de dijken inspecteren en de aanvoer van zoetwater via de Klimaatbestendige Wateraanvoervoorziening (KWA) blijft van kracht. De meest actuele situatie voor droogte in het gebied van Rijnland staat op www.rijnland.net/droogte.

Geniet van water, maar verspil het niet
Iedereen kan zijn steentje bijdragen als het zo droog is als nu, ook onze inwoners. Samen met onze partner Waternet roept waterschap Amstel, Gooi en Vecht dan ook op: ga bewust om met water. Bedenk bijvoorbeeld dat u naar een zwembad of zwemstrandje kan in plaats van uw eigen zwembadje in de tuin vullen. Neem een regenton die u bij regen kunt vullen, waardoor u de planten in uw tuin water kan geven bij droogte. Vang het water dat u gebruikt om groente te wassen op en gebruik dit in uw tuin of op uw balkon.
Waternet heeft hiervoor verschillende tips opgesteld voor zuinig omgaan met drinkwater, bekijk deze tips hier.

Scheuren gezien?
Extreme droogte en neerslagtekort kunnen leiden tot uitdroging van dijken en kades en instabiliteit. Dit kan scheurvorming of verzakking veroorzaken. De stabiliteit van de keringen heeft de hoogste prioriteit, omdat de veiligheid van het gebied de hoogste prioriteit heeft en het bezwijken van een kade of kering altijd voorkomen moet worden. Als u schade ziet aan een dijk of kade, dan is Rijnland 24 uur per dag bereikbaar via het meldingennummer 071-306 3535. Medewerkers van Rijnland beoordelen ter plaatse hoe de schade kan worden beperkt en verholpen.

Dat geldt ook voor het gebied dat valt onder het waterschap Amstel, Gooi en Vecht: de klantenservice is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur. U kunt 24 uur per dag en op elke dag van de week een melding maken van calamiteiten, overlast of problemen met water. Kies dan optie 1.

 

Gepubliceerd: 16 augustus 2022 om 17:24 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×