Bang voor spinnen? Maak je borst maar nat!

Aalsmeer – Controleer jij voor je gaat slapen alle hoeken en gaten? Krijg je kippenvel bij het idee van harige poten en ren je hard weg als er een spin over de vloer kruipt? Dan hebben we helaas slecht nieuws voor je. Deze herfst ga je waarschijnlijk veel spinnen tegenkomen in huis en sommige hebben nu al een indrukwekkend formaat. “We zien inderdaad al een verdubbeling in het aantal meldingen”, aldus Merijn Janssen, directeur bij ongediertebestrijdersplatform Beestjes Kwijt.
De zomer van 2022 is ten einde. Dagen worden korter, het regent en de buitentemperatuur keldert. Best even lekker, na al die warme maanden. Maar voor mensen met arachnofobie, oftewel angst voor spinnen, breekt nu een spannende tijd aan. Vocht en kou zorgen ervoor dat spinnen zich verplaatsen van je tuin naar je huis. Vanwege het warme voorjaar en de droge zomer zijn het er nu al opvallend veel. Ben jij bang voor spinnen? Weet dan dat ongediertebestrijders geen spinnen mogen bestrijden. Het is namelijk een beschermde diersoort. Zitten ze in huis, dan moet je ze écht zelf te lijf gaan.
Lijken spinnen groter, of zijn ze het ook?
Mensen die bang zijn voor spinnen vinden vast van wel. De waarheid is echter dat alleen de kruisspin wat groter is dan voorgaande jaren. “Andere veel voorkomende spinnensoorten zijn van hetzelfde formaat”,  zegt Mark Vennink van Vennink Bedrijfshygiene en ongediertebestrijding. “Wél zien we dat de spinnen dit jaar eerder volgroeid zijn vanwege een overvloed aan voedsel. In de maand augustus is het echt al erg druk geweest met spinnen. Dat is zo’n twee maanden eerder dan normaal. We hebben nu al meer aan spinnenwering gedaan dan in het hele vorige jaar.”
Wat te doen tegen spinnenoverlast?
Ongediertebestrijders mogen geen spinnen bestrijden. Dit is bij wet verboden. Het heeft geen zin om bestrijders ‘s avonds te bellen wanneer je een dikke spin in de hoek van je kamer ziet zitten. Wél mag je bestrijders inschakelen om spinnen te weren.
Zelf spinnen buiten de deur houden? “Plaats dan horren in je raamkozijn, maak gaten en kieren dicht en poets regelmatig je huis. Vergeet daarbij vooral niet de zolder en de kelder mee te nemen. Toch af en toe een harige spin in huis? De stofzuiger is je allerbeste vriend. Vergeet alleen niet de stofzuigerzak weg te gooien. Spinnen kruipen namelijk gewoon weer uit je stofzuiger. Maar lekker laten zitten kan ook. Het zijn tenslotte nuttige beestjes”, besluit Vennink.

Gepubliceerd: 27 september 2022 om 7:41 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×