Nepalese zilversmid in Wereldwinkel

Aalsmeer – Dambar Biswo Karma, zilversmid uit Nepal, brengt vrijdagmiddag 14 oktober tussen 12.00 en 17.00 uur een bezoek aan Wereldwinkel Aalsmeer. Dambar runt een kleine zilverfabriek, genaamd Dambar’s Silver Factory, in een buitenwijk van Kathmandu, Nepal. Hier leidt hij jongens en mannen van de laagste kaste op tot zilversmid zodat zij zichzelf en hun familie financieel kunnen onderhouden. De werkomstandigheden in de werkplaats zijn prima. Er wordt gelachen en gepraat en er hangt een fijne sfeer. Alle jongens hebben eigen specialiteiten, zo is de een heel goed in gedetailleerd en fijn werk en de ander beter in perfecte ronde ringen en armbanden.

Eerste bezoek sinds Covid
Om zijn werknemers aan het werk te houden komt Dambar jaarlijks naar Nederland om deze prachtige handgemaakte sieraden te verkopen. Het waren twee zware jaren voor de fabriek vanwege Covid. Dambar kon twee jaar niet in Nederland komen en toeristen in Nepal bleven weg. Maar nu is hij weer in Nederland om een ronde te maken langs een groot aantal Wereldwinkels, waaronder Aalsmeer. De opbrengst van de verkoop is geheel voor Nepal.

Handgemaakte zilveren sieraden
Dambar is een eersteklas zilversmid en in zijn atelier worden prachtige hangers, kettingen, oorbellen, ringen, armbanden en kettingen (ook voor heren) gemaakt. Soms met ingewikkelde ontwerpen en vaak met een symbool of een speciale betekenis. Hij stelt hoge eisen qua vakmanschap aan zijn medewerkers en het zilver is gekeurd bij Waarborg Holland in Gouda. De fabriek bezit een aantal machines, bijvoorbeeld voor het walsen van het zilver, zodat er platte plaatjes ontstaan. Maar het in elkaar zetten van de sieraden en het zetten van stenen of andere elementen, is allemaal handwerk.

Kom vrijdagmiddag 14 oktober tussen 12.00 en 17.00 uur naar de Wereldwinkel in de Zijdstraat 15 en ontmoet de maker van deze mooie zilveren sieraden. En voor de liefhebbers van ambachtelijke chocolade hebben we ook nog iets lekkers te proeven.

Gepubliceerd: 10 oktober 2022 om 21:24 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×