Zwaar knalvuurwerk ook dit jaar verboden

Aalsmeer – Dit jaar mag in Aalsmeer vanaf 18.00 uur op 31 december 2022 tot 02.00 uur op 1 januari 2023 vuurwerk worden afgestoken. Het afsteken van vuurwerk is strafbaar in parken, op schoolpleinen, in de omgeving van locaties waar mensen worden verzorgd (verzorgings- en verpleeghuizen) en in de omgeving van locaties waar dieren worden verzorgd (kinderboerderijen, maneges en dierenasiels). Daarbij is belangrijk te weten dat zwaar knal- en siervuurwerk overal verboden is. In 2020 zijn de landelijke regels voor het afsteken van vuurwerk strenger geworden. Sindsdien geldt een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De afgelopen twee jaar was er een totaal vuurwerkverbod vanwege de coronapandemie. Dit jaar gelden de regels van 2020 weer.

Niet toegestaan
Het afsteken van zwaar knal- en siervuurwerk, zoals rotjes, knalstrengen, Chinese matten, vuurpijlen en enkel schotsbuizen, Romeinse kaarsen en babypijlen. Dit is vuurwerk in de zogenaamde categorieën F3 en deels F2.

Wel toegestaan
Sterretjes, knalerwten, Bengaalse lucifers, grondtollen, trektouwtjes, cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorieën F1 en deels F2).

Wie kan waar en wanneer kopen?
Koop uw vuurwerk bij verkooppunten die een vergunning hebben. Zij verkopen alleen vuurwerk dat is toegestaan. Vanaf 16 jaar is het kopen en afsteken van vuurwerk toegestaan. Verkopers van vuurwerk zijn verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten mee te geven. Vuurwerk mag uitsluitend worden verkocht op 29, 30 en 31 december en worden afgestoken vanaf 18.00 uur op 31 december 2022, tot 02.00 uur op 1 januari 2023.

Carbidschieten
Het zogeheten carbidschieten wordt in Aalsmeer alleen op 31 december en alleen buiten de bebouwde kom gedoogd. De brandweer en de Onderzoeksraad voor veiligheid waarschuwen voor de gevaren van carbidschieten, zowel voor de gebruikers als voor de omgeving. Het deksel of de bal kan te hard worden vastgeslagen in de opening van de bus, waardoor hij ontploft. Ook kan schade of letsel ontstaan door deksels of ballen die van de bus worden geschoten.

Vuurwerkvrije zones
Parken, schoolpleinen, de omgeving van locaties waar mensen worden verzorgd (verzorgings- en verpleeghuizen) en de omgeving van locaties waar dieren worden verzorgd (kinderboerderijen, maneges en dierenasiels).

Straffen en boetes
Illegaal vuurwerk (categorie F3 en deels F2) kopen, afsteken of in bezit hebben is strafbaar. Ook het afsteken van legaal vuurwerk (categorie F1 en deels F2) buiten de aangegeven tijden of in vuurwerkvrije zones is strafbaar. Carbidschieten binnen de bebouwde kom, of op een andere dag dan 31 december, is eveneens strafbaar. Afhankelijk van de overtreding kunt u een boete of gevangenisstraf krijgen. Jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen voor een Halt-straf in aanmerking komen.

Meld illegaal vuurwerk
Als u denkt dat ergens illegaal vuurwerk wordt opgeslagen of verkocht, kunt u dit melden bij de politie. Dit kan via telefoonnummer 0900-8844, of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 – 7000. Meer info: nieuwevuurwerkregels.nl.

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 23 december 2022

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×