“Als we nu niets doen, betalen we straks de hoofdprijs”

Aalsmeer –  De hoge energieprijzen zijn voor veel inwoners een probleem. In de gemeente Aalsmeer zijn daarom energiecoaches actief die iedereen op verzoek gratis advies geven. Onlangs vond het honderdste bespaargesprek plaats. Energiecoach Leo Bakker bezocht de familie Joore om hen van handige bespaartips te voorzien.

De heer en mevrouw Joore wonen in een bijna 100 jaar oude woning in de Chrysantenstraat. Zij willen graag weten wat zij kunnen doen om energie te besparen. “Het is een actueel onderwerp, zeker gezien de hoge energieprijzen. Maar waar ga je beginnen? We weten er te weinig van en hebben daarom de hulp van een energiecoach ingeschakeld. Hij of zij kan uitleg en tips geven waar wij mee aan de slag kunnen. Want als we nu niets doen, betalen we straks de hoofdprijs.”

Bespaartips
Energiecoach Leo: “Mijn meest gegeven advies is het aanschaffen van een waterbesparende douchekop. Daar bespaar je al gauw zo’n 150 euro per jaar mee. Verder zijn er vaak nog lampen te vervangen door LED-verlichting en de ketel naar 60 graden terugzetten is nog niet bij iedereen gebeurd. En waar je ook flink stroom kunt besparen, is het uitzetten (of op een tijdschakelaar zetten) van de tv-decoder. ”
Toen Leo met pensioen ging kwam er tijd vrij. “Ik heb me aangemeld voor de cursus energiecoach bij de gemeente. Nu ga ik elke woensdag bij inwoners langs voor een bespaargesprek. Ik vind het leuk om met hen te praten over energie besparen en uitleg te geven.”

Gratis bespaarafspraak maken
Energiecoaches komen gratis bij inwoners thuis voor een bespaargesprek. Zo’n gesprek begint met het doornemen van de energierekening. Vervolgens maakt de energiecoach met de bewoners een rondje door het huis en kijken ze samen waar energie te besparen valt. Dit kan door kleine maatregelen te nemen, maar ook door dingen in huis net iets anders te doen. De coach heeft een tas bij zich met voorbeelden van energiebesparende maatregelen, zoals radiatorfolie, tochtstrips en LED-lampen. Inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart kunnen zich via bespaarafspraak.nl/aalsmeer opgeven voor een gratis gesprek.

Foto: Energiecoach Leo Bakker (links) en de heer Joore

Gepubliceerd: 19 januari 2023 om 15:49 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×