Column Ernst de Jong: 'Het nieuwe jaar'

Ernst de Jong is een 58-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert tegenwoordig als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Oost-Europa in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 71: ‘Het nieuwe jaar’.

Beste mensen, ik wens jullie allen een heel gelukkig, gezond nieuwjaar en ik hoop oprecht dat wij met z’n allen vrede in de wereld kunnen brengen. Vrede is namelijk niet iets wat alleen andere mensen of regeringsleiders moeten doen. Nee, vrede begint vooral bij jezelf.
Daarnaast willen we natuurlijk ook gelukkig en gezond zijn. Daarom maken de meeste van ons allemaal van die lijstjes met goede voornemens. Laat ik er een paar met jullie delen.

Ik hoef deze maand niet naar de slijterij, omdat ik meedoe aan “dry January”. Daar wordt mijn portemonnee heel gelukkig van, maar of de slijterij in Aalsmeer ook blij met mij is? Dat weet ik niet.

Ik was maandag 2 januari precies om 07.00 uur in de fitness en heb mij zelf daar een partijtje in het zweet gewerkt, niet normaal gewoon. Dit komt met name omdat de weegschaal aangaf dat ik in december 4 kilo ben aangekomen en dat is niet gezond. Daar moet dus broodnodig aan gewerkt worden. Bovendien, wanneer je sport, schijnt er een stofje vrij te komen dat Endorfine heet. Endorfine heeft als eigenschap dat pijn en stress worden onderdrukt zodat er meer plaats is voor een gelukkig gevoel. Daarbij kan het ervoor zorgen dat je een gevoel van liefde en vrede ervaart. Volgens mijn lijstje met goede voornemens ga ik de komende maanden 3-4x per week naar de fitness, en ik ga daar een partij endorfine aanmaken, zoveel dat ik niet weet waar ik het moet laten.

Tsja, en dan kom ik toch weer terug op de wens dat wij met z’n allen vrede in de wereld kunnen en moeten brengen. Iedereen, over de hele wereld, wenst elkaar de vrede, maar wanneer je de krant openslaat, lees je over de raketaanvallen van Rusland, maar ook van Oekraïne. Je leest over de opstanden van de vrouwen in Iran die telkens weer gewelddadig worden neergeslagen. Hulpverleners die afgelopen jaarwisseling weer zijn aangevallen en het hun onmogelijk is gemaakt door een stelletje raddraaiers om gewoon hun werk te doen. Het zou enorm helpen wanneer er een betere balans is in elke vorm van nieuwsverslaggeving tussen negatief nieuws, rampen en anderszins aan de ene kant, en positief nieuws aan de andere kant.

Wat kunnen wij dan zelf doen? Heel simpel, of je nu naar de kroeg, de kerk, de hockey- of voetbalvereniging gaat, je komt daar niet om slecht nieuws uit te wisselen. Je komt daar om lekker te sporten, gezellig met elkaar te kletsen en mooie verhalen uit te wisselen of je verdiept je gezamenlijk in het geloof waaruit je hoop kan putten.

Wanneer iedereen gewoon een beetje aardig is voor elkaar en elkaar een beetje in de gaten houdt, dan leven wij een stuk prettiger en uiteindelijk moeten wij er op vertrouwen dat wij doordringen tot die kleine groep die het maar niet kan laten om zichzelf te profileren. Vergis je niet, dit gebeurt ook op kleine schaal in familiaire kring of binnen je schare vrienden. Geef iedereen een beetje ruimte, weet het niet altijd beter en stop met mensen in de rede te vallen om je eigen verhaal te doen wanneer mensen je iets proberen te vertellen. Laten wij naar elkaar luisteren en met elkaar ervoor zorgen dat we samen een geweldig 2023 gaan beleven.

Ernst de Jong

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 8 januari 2023 om 12:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×