Column Ernst de Jong: 'Werkt vrieskou zuiverend?'

Ernst de Jong is een 58-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert tegenwoordig als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Oost-Europa in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 72: ‘Werkt vrieskou zuiverend?’

Op de Boomgaard in Aalsmeer klinkt het geluid van schrapend geluid bij diverse auto’s. Het is half 8, het is nog donker, maar eindelijk hebben we weer een nacht met vorst te pakken. De maan schijnt, hoewel slechts als een sikkel, helder aan de hemel. Het beloofd een mooie winterse dag te worden. De krantenjongen is er, ondanks de gladheid, vroeg bij en na een kort praatje vervolgt hij zijn weg om andere abonnees ook te verblijden met zijn krant. Mijn buurman komt naar buiten om ook zijn auto schoon te krabben voordat hij naar zijn werk gaat. Zoals gebruikelijk zegt hij met een flauwe glimlach op zijn mond: “Ernst je verpest de markt door de auto van je vrouw schoon te krabben, want ik krijg straks weer de opmerking van mijn vrouw dat de buurman wél de auto schoonmaakt voor zijn vrouw, maar dat ik dit niet doe.”

Lachend gaan wij allebei verder met ons ‘koele’ klusje en zodra ik klaar ben, ga ik snel naar binnen om mezelf te verwennen met een heerlijke warme espresso en het lezen van de krant. De koppen in de krant laten niet veel moois zien. Poetin heeft z’n generaal de opdracht gegeven om de Donbas vóór maart volledig in te nemen. Biden gaat Rutte onder druk zetten om te regelen dat ASML geen chips meer verkoopt aan China. De reden hiervoor is dat zodra Xi Jinping er klaar voor is, hij zijn belofte zal nakomen door Taiwan in te nemen. Wanneer Taiwan, de grootste producent van chips, goed voor zo’n 80% van de wereldbehoefte, daadwerkelijk wordt ingenomen door China, de hele westerse wereld zo’n 20 jaar zal worden teruggeworpen qua technische ontwikkeling. Bovendien zal de productie van auto’s, computers en andere producten vrijwel volledig worden lamgelegd. Last but not least, het Europees Parlement wil herstel van geloofwaardigheid na “Qatargate”. Een eenvoudige oplossing voor al deze problemen is er misschien niet, hoewel….

Wanneer is het de laatste keer dat Poetin, Biden en Xi Jinpin hun auto met een krabber van ijs hebben ontdaan? Laten we deze drie heren maar eens een paar dagen in een rijtjeshuis zetten, zodat zij gezamenlijk elke ochtend dit “koele” klusje moeten klaren en vervolgens hun CV in hun woning niet boven de 19 graden mag laten uitkomen, omdat de stookkosten anders te hoog uitvallen. Misschien werkt deze normale realiteit wel heel ontnuchterend en ontspruit er eindelijk iets moois uit hun brein.

Het gestarte onderzoek naar de omvang van Qatargate en andere corruptieschandalen binnen de Europese Commissie en het Europees parlement zal, wanneer het onderzoek eerlijk en grondig gebeurt, zo groot blijken dat alle leden van de Commissie en het parlement maar een tijdje naar Siberië gestuurd moeten worden om af te koelen om vervolgens weer zuiver te kunnen handelen. Ik ben ervan overtuigt dat Poetin nog wel ergens een eenvoudig onderkomen kan regelen.

Één telefoontje naar mijn vriend in Rusland leert dat het in Kirov -40 graden Celcius is.
Dat wordt vast een warm ontvangst.

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 22 januari 2023 om 12:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×