Column Wilco Hoogeveen: "Nieuwe blokkendoos aan het water?"

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week, iets later dan gebruikelijk, de tweede column van Wilco Hoogeveen: ‘Nieuwe blokkendoos aan het water?’

En daar vind je dan de Nieuwe Meerbode met voorop groot het nieuws dat de nieuwe eigenaar van het pand van het Flower Art Museum er appartementen wil bouwen. Mijn vader is direct bang dat dit er door gaat komen en er een lelijke blokkendoos bij zal komen langs ons mooie nieuwe Waterfront (ja, ik weet dat niet iedereen het mooi vindt, maar laat mijn mening bij deze duidelijk zijn). Ik vind dat een interessante angst. Want ook van de bouw van ons inmiddels zeer geliefde watertoren waren de Aalsmeerders destijds geen fan. Sterker nog; eigenlijk is er bijna nooit iemand fan van nieuwe bouwontwikkelingen. Wat nou als we van een appartementencomplex op een toplocatie – aan het water naast de Watertoren – een kenmerkend gebouw maken? Iets waar Aalsmeerders over 100 jaar net zo trots op zijn als we nu zijn op onze watertoren? Wat nou als die projectontwikkelaar een architect zoekt die niet probeert zijn blokkendoos te verkopen als ‘past in het landschap door het gebruik van groene balkonhekjes’ of iets dergelijks, maar die een pand ontwerpt dat spreekt tot de verbeelding en de ‘boulevard’ van Aalsmeer verrijkt? Op Youtube kwam ik een filmpje tegen van de Parijse wijk Le Plessis-Robinson, waar na-oorlogse blokkendozen begin 21e eeuw zijn herontworpen in klassiek Franse bouwstijl tot een prachtige, gezellige woonwijk. Wat nu als we dat ook in Aalsmeer kunnen realiseren?

Nee, zo naïef ben ik niet. Ik geloof niet dat het zo’n projectontwikkelaar ook maar iets kan schelen hoe zijn complex eruit gaat zien, als het maar geld oplevert. Daarnaast wil ik helemaal niet dat het huidige pand verandert, conservatief als ik kan zijn. Het mooie van het Flower Art Museum is dat het iets typisch Aalsmeers (bloemen) op een creatieve manier openbaar maakt (kunst). En dat terwijl de oorspronkelijke functie van het pand als ‘waterkelder’ ook nog goed te herkennen is en het pand van buiten prachtig is verstopt, alsof het deel van de dijk is. Natuurlijk ben ik ook een tikkeltje bevooroordeeld, omdat ik in samenwerking met het Flower Art Museum van plan was een spannend nieuw (escape) spel in hun museum te openen en dat plan nu ook in duigen ligt. Maar ik kan ook met de beste wil van de wereld geen gebouw verzinnen dat qua uitstraling goed zal passen bij haar 50 meter hoge buurman (buurvrouw?), de eyecatcher van Aalsmeer. En appartementen maken in het gebouw zoals het nu is, is niet mogelijk. Want er is binnen geen daglicht, en dat is vereist voor een woning. Je kan natuurlijk een soort hobbithole/Teletubbiehut ervan maken, met onder het schild van het grasdak allerlei raampjes en deurtjes rondom. Dat zie ik nog wel zitten eigenlijk, maar ik vraag me af of het pand zich daarvoor leent. En wat een hel voor al die bewoners om het stukje 1-baans weg telkens op en af te moeten rijden…

In theorie valt er natuurlijk iets tegen deze plannen te doen. Dat gaat wel in tegen mijn gevoel dat het ondernemers altijd maar moeilijk wordt gemaakt door al die inspraak en bezwaren. ‘Zure buren’ kunnen in Nederland projecten jarenlang blokkeren, totdat de ondernemer achter zo’n project het opgeeft. Maar wanneer is zo’n blokkade veroorlooft? Als alleenstaande ondernemer sta ik meestal aan de kant van de ondernemers die worden geblokkeerd, zeker als het gaat om het realiseren van meer betaalbare woningen (ik wil er ook eentje!). Maar aan sommige panden moet je niet teveel willen veranderen. Daarom is Fort Kudelstaart al zolang een discussiepunt (hey, daar had ik ook een spel in) en nu kan het Flower Art Museum dat ook worden. Ik snap de ontwikkelaar helemaal; wat een toplocatie voor een appartementencomplex! Maar ik vermoed dat die appartementen niet in mijn budget zullen vallen en wel in mijn gezichtsveld. Bijna dagelijks rij, loop of fiets ik langs de watertoren en er hoort daar links gewoon niks te staan. Om daar dan een blokkendoos vol rijke Amsterdamse boomers op pretentieus vormgegeven balkonnetjes naar mijn Westeinder en Watertoren te zien staren – nee sorry, ik zie dat niet zo zitten.

Maar hey, ik sta altijd open om van gedachte te veranderen. Laat die briljante voorstellen van de ontwikkelaar maar komen! En laat ze dan alsjeblieft beter zijn dan de voorstellen van de gemeente Aalsmeer voor de herontwikkeling van het Raadhuisplein. Daarin zijn ze heel trots op ‘we houden in dit ontwerp net zoveel parkeerplaatsen als nu!’. Oftewel: veel en veel te weinig. Over weggegooid geld gesproken… Maar goed, dat is een onderwerp voor een volgende column (en mijn vorige, toevallig).

Wilco Hoogeveen is 32 jaar oud en eigenaar van Turf Real Life Gaming BV waarmee hij unieke spellen ontwerpt, bouwt en exploiteert. Dit doet hij onder andere aan de Oosteinderweg, in de Watertoren van Aalsmeer en op het Fort in de Kwakel. Maar op 8 jaar ‘op avontuur’ in Delft na, is hij ook een Aalsmeerder in hart en nieren die zijn dorp aan het herontdekken is, als ondernemer en als bewoner van het centrum.

Gepubliceerd: 21 maart 2023 om 22:54 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×