Groep 8 OBS De Zuidooster adopteert oorlogsmonument

Aalsmeer – Dit jaar hebben de leerlingen uit groep 8 van OBS De Zuidooster het oorlogsmonument bij het raadhuis geadopteerd. Het monument is een natuurstenen gedenksteen met een afbeelding van de Nederlandse leeuw en elf namen van Aalsmeerse mensen die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen in de Tweede Wereld Oorlog. Deze is onthuld in 1945. Samen met burgemeester Gido Oude Kotte en kinderburgemeester Stan van Kessel hebben de leerlingen witte anjers bij het monument gelegd.

Voorafgaand aan het plechtige moment zijn de leerlingen bijeengekomen in de trouwzaal van het raadhuis. Met het thema, “Leven met oorlog”, van de nationale herdenking dit jaar, zijn de leerlingen in gesprek gegaan met de burgemeester. Ze hebben het onder andere gehad over het belang van herdenken en het nare of bange gevoel dat je kan krijgen wanneer oorlog dichtbij komt.

Na het gesprek werd de film ‘Aalsmeer tijdens de oorlog’ van Ton Offerman gekeken. In de film vertelt oud-wethouder Nico Borgman (1931-2021) over zijn beleving in de oorlogsjaren en de bevrijding in Aalsmeer. Achteraf mochten negen leerlingen hun zelfgeschreven gedicht voordragen. Tot slot ging veteraan Paul Jensen met de leerlingen in gesprek over het belang van herdenken en de gevolgen dat oorlog kan hebben. Waarna de jassen werden aangetrokken en de witte anjers bij het monument gelegd werden.

Gepubliceerd: 20 april 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×