Kinderraad organiseert buitenspeeldag op 14 juni

Aalsmeer – De kinderraad van Aalsmeer gaat op 14 juni een buitenspeeldag in Aalsmeer en Kudelstaart organiseren. Er wordt op die dag goed gekeken naar de mogelijkheden voor kinderen met een beperking. In de kinderraadsvergadering werd ook gesproken over vechtscheidingen en wat de gemeente daarin voor kinderen zou kunnen betekenen.
Eén van de speerpunten van de kinderraad is speeltuinen toegankelijker en leuker maken voor kinderen met een beperking en kinderen die te groot zijn voor een wipkip, maar nog niet alleen willen ‘hangen’ zoals de oudere jeugd.

Kinderraad speelt inclusief bij Samen Eén
De kinderraad verplaatste voor één keer de vergadering naar het schoolplein van Samen Eén. Ze ontmoetten daar Lisette en Ilona (met rolstoel), Liesbeth en Lotte van werkgroep Toegankelijk en Inclusief Aalsmeer, Micha Hoogwoud van Team Sportservice Aalsmeer en CDA-raadslid mevrouw Harte-Fokker. Er werden spellen gespeeld waarbij werd ervaren hoe het is om te spelen met een beperking. Zo werd de elektrische rolstoel uitgeprobeerd tijdens een spelletje rolstoelbasketbal. En met een blinddoek werd ervaren hoe het is om als blinde in een speeltuin te spelen.

Nationale Buitenspeeldag
Uit de ervaringen bij Samen Eén werd geconcludeerd dat op de Nationale Buitenspeeldag in Aalsmeer spellen moeten worden gespeeld, waar iedereen met of zonder beperking aan mee moet kunnen doen. De kinderraad gaat deze buitenspeeldag op 14 juni op het nieuwe evenemententerrein in de Hornmeer organiseren. Twee leden van de werkgroep Inclusief en Toegankelijk Aalsmeer en Team Sportservice Aalsmeer werken mee aan de organisatie.

Conflictscheidingen
Een ander onderwerp tijdens de kinderraadsvergadering was conflictscheidingen. Als ouders gaan scheiden en daarbij veel ruzie
hebben waardoor de kinderen tussen de ouders in komen te staan, is er sprake van zo’n conflictscheiding ofwel vechtscheiding. De gemeente heeft geld gereserveerd voor trainingen voor ouders die gaan scheiden. Maar er zijn ook trainingen voor kinderen hoe om te gaan met de scheiding van hun ouders.

Tips van de kinderraad
De kinderraad heeft tips meegegeven aan de gemeente om kinderen beter met conflictscheidingen om te kunnen laten gaan. Zo zou de gemeente activiteiten kunnen organiseren waardoor de kinderen afleiding kunnen vinden in de voor hen ook moeilijke periode. Opscholen zou er meer aandacht kunnen zijn voor het onderwerp en zouden er bijeenkomsten kunnen worden georganiseerd. Verder zouden posters en flyers kunnen worden opgehangen, zeker ook op scholen en zouden juffen/meesters/ intern begeleiders goed op de hoogte moeten zijn van de mogelijkheden zodat zij kinderen kunnen informeren. Verder zouden de trainingen voor kinderen of in groepen of apart kunnen worden gehouden zodat kinderen daarin een keus hebben.

Gepubliceerd: 18 april 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×