Column: "Watertoren-moe"

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week Wilco Hoogeveen.

Op 13 mei stond ik op de Geraniummarkt in Aalsmeer. Het lijkt de dag van die markt elk jaar weer zomer te zijn, of is dat wat mijn geheugen erbij romantiseert? Hoe dan ook; dat was het dit jaar wel. Een perfecte temperatuur, strakblauwe lucht en oneindig veel gezelligheid in het centrum. Het verkeer zal wel weer onmogelijk vast hebben gestaan, maar ik had de mazzel al in het centrum te wonen. Vanaf 8 uur in de ochtend sleepte ik mijn ‘waren’ naar mijn kraampje voor de Kruidvat. Één van deze ‘waren’ was een houten model van onze Aalsmeerse Watertoren. We hebben dat gebruikt om een bijzondere puzzel te bouwen voor onze escape beleving in diezelfde toren. Leek ons een leuke eye-catcher. Maar wat schetste mijn verbazing; een voorbijgangster wees naar de toren en vertelde haar vriendin hoe ongelofelijk watertoren-moe ze was. Ik vroeg daarop door en ze vertelde dat in alle publicaties omtrent Aalsmeer de Watertoren verwerkt zit. En dat Aalsmeer meer is dan alleen die toren. Ik legde plichtsgetrouw nog wel even uit hoe wij iets compleet nieuws IN de toren aan het doen waren, maar haar opmerking hield me nog lang nadat ze weggelopen was bezig. Want het is waar: de Watertoren vind je overal in Aalsmeer. In publicaties van de gemeente, in de dagelijkse stories en posts van Visit Aalsmeer op Instagram, op de voorkant van lokale blaadjes, op de homepage van lokale websites, enzovoorts. Ik ging me afvragen; ben ik ook Watertoren-moe?

Watertoren-spam
Allereerst drong het besef tot me door dat ik mede schuldig ben aan de stortvloed van Watertoren-spam. Ook op mijn website en flyers pronkt hier en daar de Watertoren. Maar bovendien heb ik mijn leven lang iedereen van buiten Aalsmeer vol trots de toren laten zien; van klanten tot dates. Ik denk dat ik ook echt een beetje hou van de toren en hoe hij daar fier langs ‘onze’ plas staat. Als kind was het al het herkenningspunt als je terugkwam van vakantie; we waren bijna thuis! Daarnaast was het altijd het decor van mooie zomerdagen op het Surfstrand of op het water. Of het podium van een KCA stuk (Ophelia, geloof ik?). Of een tijdelijke bungee-jump locatie in een ver verleden. Of de achtergrond van het Summer Dance Festival. Kortom, de toren zit verweven in al mijn (mooie) herinneringen aan mijn jeugd en aan Aalsmeer. Maar die vrouw op de markt had gelijk; Aalsmeer is meer dan die toren. Helaas ontbreekt het alleen aan visuele ondersteuning daarvan. Een ander beeldbepalend herkenningspunt hebben we niet in ons dorpje. De Dorpskerk is nog best aardig, maar niet uniek genoeg om ons van de tienduizenden andere kerken in het land te onderscheiden. De bloemenveiling maakt ons wel weer uniek, maar hoe vat je dat in 1 beeld? Ze hebben dat ooit geprobeerd met die blauwe bloem bij de kruising van de N196 en de Legmeerdijk, maar ik wil dat ‘kunstwerk’ niet de eer geven daarin geslaagd te zijn.

Kenmerkend plaatje
Welk gebouw of kenmerk leent zich dan wel als beeldbepalend object voor Aalsmeer? Een Praam? Veel gebruikt in Aalsmeer, maar geen Aalsmeers ontwerp. Onze vlag of wapen? Leuk, maar op zichzelf zeggen die heel weinig over ons dorp. Weet je welk gebouw dat wel doet? Onze Watertoren. VisitAalsmeer richt zich bewust op het promoten van Aalsmeer als dorp van bloemen en water. En van water op zichzelf kun je niet echt mooie plaatjes delen. Maar de (gedeelde) mooiste watertoren van Nederland naast de grootste Hollandse plas; ja, dat leent zich prima als kenmerkend plaatje. En daarmee heb ik besloten; ik lijd niet aan Watertoren-moeheid. Ik kan die toren niet genoeg zien; het is het middelpunt en hoogtepunt van Aalsmeer in alle seizoenen. Wie weet schudt dit stukje mensen met Watertoren-vermoeidheid weer wakker, maar zo niet hoor ik graag van ze wat we als alternatief kunnen gaan gebruiken.

Wilco Hoogeveen is 32 jaar oud en eigenaar van Turf Real Life Gaming BV waarmee hij unieke spellen ontwerpt, bouwt en exploiteert. Dit doet hij onder andere aan de Oosteinderweg, in de Watertoren van Aalsmeer en op het Fort in de Kwakel. Maar op 8 jaar ‘op avontuur’ in Delft na, is hij ook een Aalsmeerder in hart en nieren die zijn dorp aan het herontdekken is, als ondernemer en als bewoner van het centrum.

Foto: archieffoto

Gepubliceerd: 28 mei 2023 om 9:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×