Burgemeester Oude Kotte bezocht rozentelers in Kenia

Aalsmeer – Afgelopen week waren we in ons bloemendorp even ‘burgemeesterloos’. Dat verklaart ook waarom hij niet aanwezig was bij de raadsvergadering afgelopen dondederdag. Burgemeester Oude Kotte bezocht namelijk diverse rozentelers in Kenia. Volgens het NRC wilde hij “met eigen ogen” zien hoe de soms controversiële bloemen worden geteeld.

Oude Kotte bezocht de afgelopen week vanuit Nairobi onder meer een van de grootste rozenbeurzen ter wereld, vijf rozenfarms, een bloemenverpakkingsbedrijf en twee koeltransporteurs. Maar dat niet allleen, ook bezocht hij een ziekenhuis en een school die worden gefinancierd door Nederlandse rozentelers in Kenia. Hard werken dus, want reizen in een land als Kenia is vermoeiend.

Oude Kotte schijnt het behoorlijk naar zijn zin te hebben gehad tijdens zijn eerste bezoek aan Kenia, maar het was geen ‘plezierreisje’. In Aalsmeer huisvest immers een grote Nederlandse multinational, bloemenveiling Royal Flora Holland, waar elk jaar meer dan tien miljard bloemen worden verhandeld.

Oude Kotte geeft in het artikel van het NRC aan: “Ik weet inmiddels natuurlijk alles over de Nederlandse kant van de bloemensector, maar ik word als burgemeester ook geacht meningen te vormen en beslissingen te nemen die de gehele internationale keten aangaan. Te vaak kwam ik tot de conclusie dat ik vanuit Aalsmeer niet zomaar een oordeel kon vellen. Dus wilde ik met eigen ogen gaan bekijken hoe onze bloemen worden gekweekt, en wat de impact daarvan is.”
Het viel Oude Kotte op dat de arbeidsomstandigheden echt goed zijn. Door het hele bedrijf werken Kenianen, van de plukkers tot de hoogste biologen. Ook zijn vrouwen in alle lagen van de bedrijven goed geïntegreerd volgens de burgemeester.

Bron: NRC 12 juni 2023
Foto: Gido Oude Kotte

Gepubliceerd: 12 juni 2023 om 7:42 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×