Column: 'Aftellen naar de zomer'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de 5e column van Kim Maarse-Verschueren: ‘Aftellen naar de zomer’.

Nu de dagen weer langer en zonniger worden, wordt het schooljaar korter. We tellen af naar de zomervakantie zowel thuis, op school als op mijn werk.

“Het lijkt wel dat ieder schooljaar steeds sneller gaat”. Een uitspraak van mijn collega deze de week op kantoor. Zij buigt zich over het rooster voor het nieuwe schooljaar, terwijl ik mij bezighoud met de startgidsen voor de nieuwe brugklassers. Het schooljaar lijkt voorbijgevlogen en nu die gekke maand mei vol extra vrije dagen, achter de rug is, is de zomervakantie écht in zicht. En natuurlijk doen de zomerse temperaturen ook ons extra verlangen naar die zomervakantie.

Docenten op school tellen nog hun laatste lesdagen en bereiden zich voor op de toetsweek. De examencommissie bereidt zich voor de uitslag-dag, terwijl ouders van aanstaande brugklassers aan de telefoon hangen om vragen te stellen over de kennismakingsdag. Leraren maken zich klaar voor de laatste rapportgesprekken en de school wordt langzaam maar zeker voorbereid op een lange (hopelijk) zonnige zomervakantie.

Maar ook thuis worden de voorbereidingen getroffen. Vlaggenstokken worden klaargelegd en taarten worden besteld. Misschien moet er nog een outfit worden gescoord voor de diploma-uitreiking? En worden er vast al plannen gemaakt voor examenfeestjes. Schoolboeken worden bij elkaar gezocht om ingeleverd te worden. Klassenapps draaien overuren met cadeau-ideeën voor de juf en meester. En op kalenders worden schoonmaakavonden ingepland. Misschien moeten er nog partijtjes worden ingepland voor de jarige jobjes en jetjes in de zomervakantie? En moet er ook nog traktaties worden gemaakt om deze verjaardagen in de klas te vieren.

Een drukke en spannende periode breekt aan, voor iedereen. Ga ik over, haal ik mijn examen of moet ik toch herkansen, hoe zal het zijn in de brugklas, welke juf of meester krijg ik volgend jaar? Maar ook een tijd vol leuke activiteiten. Lekker buiten in de schaduw les krijgen met de klas, gymles op het surfeiland (mits Gerard Joling er niet is), minivoetbal bij FC Aalsmeer (inclusief fanatieke ouders), sportdag en misschien zelfs nog wel een schoolreisje.

Bij ons staat er nog een 3-daagse op het programma van onze achtste groeper, het opnemen van de eindfilm en de afscheidsavond. Met een schop onder de kont door de directeur sluiten we haar basisschooltijd af. Terwijl dit schooljaar voor mij niet lang genoeg kon duren, tel ik nu met haar mee af naar de zomervakantie. Zij met een grote glimlach, ik met een grote glimlach en een traan (de emotionele moeder die ik ben). Ja, het klopt het lijkt inderdaad of het schooljaar steeds sneller gaat.

Het afsluiten van een schooljaar het is een bijzondere maar ook drukke tijd. Voor alle ouders, leraren en onderwijsondersteunend personeel;  hou het hoofd koel, neem af en toe een extra ijsje en wees lief voor jezelf. En voor iedereen geniet van de zomer(vakantie)!.

Kim Maarse-Verschueren is 39 jaar, geboren en getogen in Aalsmeer.  Ze is getrouwd met Bas, mama van Fay (11 jaar) en Fedde (6 jaar). Lacht graag, heeft fibromyalgie, heeft soms moeite met die “lat” en zou het liefst in de Efteling willen wonen. Naast dat Kim werkzaam is bij Yuverta VMBO Aalsmeer, is zij ook bezig met het opstarten van een eigen bedrijf in Branding & Design. Ze schrijft graag over de dingen die zij meemaakt in haar dagelijks leven.

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 18 juni 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×