Column Tjeerd Veninga: 'Lieve Gido'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de maandelijkse column van Tjeerd Veninga: ‘Lieve Gido’.

Lieve Gido,

Heb jij dat nou ook, dat je je zorgen maakt over je afvalbakken? Die van ons zitten soms twee weken te vroeg al tot de rand toe vol. En dat is een probleem, want als het deksel niet dicht zit, mogen ‘ze’ de bak gewoon weigeren. Overvolle bakken legen is geen pretje; er klettert van alles uit tijdens het legen, en als het dan ook nog eens waait…  Bah, vieze pizzadozen en oude kranten in het plantsoen!

In mei en juni heb je moederdag, vaderdag en tussendoor is bij ons zoon 1 jarig. Dan is eens in de maand het papier ophalen veel te weinig. Als je het niet verder vertelt Gido, gooien we ook wel eens wat papier bij het restvuil, maar ook die bak loopt dan binnen de kortste keren helemaal over. In december is het helemaal niet te doen, dan komen de Sint en de Kerstman met zakken vol verpakkingsmateriaal en surprises en tussendoor is zoon 2 ook nog jarig.

Jarenlang dacht ik dat mijn ‘afvalstress’ een zeldzame aandoening was. Ik praatte er met niemand over, vond het gênant. Maar toen ik erop ging letten, zag ik op ‘afvaldagen’ overal bakken staan met het deksel een beetje schuin omhoog. Ook voor de buren zijn de bakken gewoon net even te klein. En we hebben zelfs last van plaatsvervangende afvalstress. Dat ontdekte ik toen ik vergeten was een bak aan de weg te zetten. Diverse bezorgde waarschuwingen op WhatsApp, van diverse buren, die ik overigens enorm dankbaar was. Ja, ook de buren worden bloednerveus bij het idee dat wij TWEE maanden met 1 papierbak aan zouden moeten otteren. Niet te doen. Toch, Gido?

Ondertussen probeer ik er nog steeds aan te wennen dat plastic tegenwoordig gewoon bij het restafval mag. En dan de lege blikjes, nee, die juist niet meer!  Er zit ineens statiegeld op blikjes, sinds 1 april en ik maar hopen dat dat een grapje was. 300 Miljoen blikjes zijn al ingewisseld, wat op zich een enorme prestatie is gezien de rijen bij de regelmatig haperende inname machines. Ach, als je gewoon de tijd neemt, is het ook wel weer best gezellig; met je kleverige tas en met je buren samen klagen in de rij.

Tja, mijn probleem, Gido, is dat ik het verpakkingsmateriaal van alles dat ons gezin consumeert niet kwijt kan raken. Mijn probleem is dat we veel te veel consumeren EN dat alles ook nog eens prachtig verpakt is. Soms dubbel verpakt hè, schnitzels in een doorzichtig plastic bakje met een kartonnen sleeve eromheen, zodat je ook op het plaatje extra duidelijk kunt zien dat het inderdaad schnitzels zijn. Wat trouwens ook op de plank waar ze op liggen al staat vermeld; schnitzels, krokant, 8 Euro. Nou goed, 10 minuten later prop ik die kartonnen sleeve bij het oud papier, stamp het plastic bakje in de grijze bak, en roep tegen de kinderen dat ze hun bord leeg moeten eten want de groenbak zit al vol.

Hoe groot is jouw wereld? Die vraag kwam bij me op terwijl ik deze brief nog eens nalas… Ik weet dat er mensen zijn die honger hebben. En er zijn mensen op de vlucht, of ze zitten in een schuilkelder en ga zo maar door. En ik? Ik kan mijn afval niet kwijt..

Tja, en toch is het lastig. En het is fijn dat de groenbak tijdens de warme maanden wel elke week wordt opgehaald, waarvoor dank. De papier- en restafval-bakken zijn mijn Eerste Wereld-probleem. Het zij zo. Of misschien kun je er iets aan doen Gido? Kijk maar. En als wij verder zelf nog iets kunnen doen, of iets kunnen laten, dan moet je het vooral zeggen hè?

Dank dat je even wilde luisteren Gido, we spreken elkaar volgende maand weer!

Tjeerd Veninga

Tjeerd Veninga

‘Aalsmeer Actueel’ is het actualiteitenprogramma van Radio Aalsmeer, dat vooralsnog maandelijks op de zaterdagmiddag te horen is. Daarin is vanaf februari de column ‘Lieve Gido’ van Tjeerd Veninga te horen. Aalsmeerders zijn erg betrokken en dan kunnen discussies wel eens op lopen. We hebben te maken met complexe vraagstukken. Soms wordt het Tjeerd ook allemaal teveel en dan schrijft hij naar onze burgemeester.

Foto: 'Afvalstress'

Gepubliceerd: 2 juli 2023 om 9:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×