Column: 'Lago di Aalsmeer'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week Wilco Hoogeveen.

Daar zat ik dan; aan het Comomeer in Italië, denkend aan de Westeinderplassen. Wellicht door de column van Anna-Maria die ik een tijd geleden las op Aalsmeer Vandaag, met haar bekende begrip ‘poelgevoel’ erin. Wellicht omdat het op dat Italiaanse meer ook fris was en stikte van de windsurfers. Wellicht omdat ik de neiging heb op vakantie na te denken over waar ik woon en waarom. Misschien omdat het allebei een meer was. Hoe dan ook; dat mooie heldere 450 meter diepe bergmeer deed me denken aan die troebele ondiepe blauwalg-vijver in Aalsmeer.

De Westeinderplassen kunnen niet op tegen de helderheid van het Comomeer en het decor van bergen en pittoreske dorpjes erbij. Maar verder biedt onze poel dezelfde toeristische potentie. Bij het Comomeer zitten in de zomer alle hotels, campings en B&B’s binnen 15 minuten rijden van het meer stampvol. Overal vind je restaurantjes, boot- SUP- of kanoverhuur, campings en souvenirs. Dan zijn onze plassen toch bijna sneu. We hebben één mooie boulevard en één strandje met één restaurant (voor mensen met diepe zakken) en een prachtige toren die helaas maar zeer beperkt open is. Dan zijn er nog vier andere eettentjes verspreid rondom de plas en daarmee houdt het op. Een toeristische hotspot is het (nog lang) niet. Daar zittend aan het Comomeer was ik aan het bedenken of dat een goed of slecht gegeven was. Ik hou helemaal niet van de drukte en herrie van toeristische hotspots. En wat blijft er over van ons Poelgevoel als bussen vol bleke Britten op onze strandjes en eilandjes komen verbranden?

Als ondernemer in de recreatie zie ik oneindig veel mogelijkheden op en rond de plassen: jet ski verhuur, een Expeditie Robinson-eiland, een Westeinderfestival midden op de plas, een kabelbaan van de top van de watertoren naar de pier, een opblaasbaar klim en klouter waterparadijs, een boulevard vol winkeltjes en barretjes, botsbootjes, glijbanen, etcetera etcetera. De ondernemer in mij zou er gisteren mee willen beginnen, de Aalsmeerder in mij hoopt van harte dat het nooit zo groots zal worden. En trouwens, is het niet al druk zat met al die Aalsmeerders (en Amsterdammers) zelf op en om de plas? Nee, laat al die toeristen maar naar het Comomeer afreizen. Ik duik lekker nog even de blauwalg in in alle rust!

Wilco Hoogeveen is 32 jaar oud en eigenaar van Turf Real Life Gaming BV waarmee hij unieke spellen ontwerpt, bouwt en exploiteert. Dit doet hij onder andere aan de Oosteinderweg, in de Watertoren van Aalsmeer en op het Fort in de Kwakel. Maar op 8 jaar ‘op avontuur’ in Delft na, is hij ook een Aalsmeerder in hart en nieren die zijn dorp aan het herontdekken is, als ondernemer en als bewoner van het centrum.

Foto: Pexels

Gepubliceerd: 10 september 2023 om 9:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×