Column: 'Brugklas-ouder'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de 7e column van Kim Maarse-Verschueren: ‘Brugklas-ouders’.

In mijn laatste column kreeg mijn dochter nog een schop onder haar kont en zwaaiden we groep 8 en daarmee de basisschooltijd uit. Inmiddels zitten we al volop in het brugklas-leven.

We gebruikten de zomervakantie als goede voorbereiding. Er werd een zorgvuldige lijst van schoolspullen gemaakt en natuurlijk werden deze ook weer zorgvuldig uitgezocht. Net zoals de nieuwe rugtas, waar een hoop in mee moet, een nieuwe broodtrommel (want die van basisschool kon echt niet meer) en een nieuwe dopper. Samen met haar vader (en broertje) werd de fietsroute naar school geoefend. Kwamen de bestelde schoolboeken net binnen toen wij genoten van de zon op Texel. Maar na de vakantie werden deze samen met oma netjes gekaft. Er werd een rugtas-rek op de fiets geïnstalleerd en samen met haar vriendin werd een afspreekplek en -tijd afgesproken voor de allereerste schooldag.

En daar ging ze vol goede moed en zin stapte ze op haar fiets. Met een brok in mijn keel keek ik door het keukenraam. Op weg naar de nieuwe school, een nieuwe start en een nieuwe fase. Want hoe cliché het ook klinkt, het is echt een nieuwe fase. De fase van loslaten en (nog meer) zelfstandig worden. Een paar uurtjes later, kwam ze oververhit door de tropische september temperaturen, overspoeld met informatie en overenthousiast thuis. Het was superleuk en gezellig geweest.

Inmiddels was ook mijn schooljaar gestart en stelde ik brugklas-ouders gerust over dat ze inderdaad nog niet kunnen inloggen op Magister. En nee, op de eerste schooldag hoeven nog niet alle boeken mee. En het is ook niet erg als ze nog niet precies weten waar welk lokaal is. Waar ik op mijn werk heel kalm en rustig was, was ik dat thuis allesbehalve. Want waar zij werd overspoeld met informatie op school, werden wij overspoeld met informatie in onze mailbox. Deze vulde zich met wachtwoorden en inloginstructies, informatie over aangepaste introductiedagen, informatie- en kennismakingsavonden en het rooster.  Lang leve mijn nuchtere man thuis, die alles in goede banen lijdt als het gaat om de vele informatiestromen en ervoor zorgt dat mijn snel-overprikkeldbrein niet op hol slaat.

De eerste week vliegt voorbij en voor we er erg in hebben volgt onze brugklasser al haar rooster met lessen, komt ze thuis met huiswerk en kunnen wij ons een echte Brugklas-ouder noemen. En terwijl zij met veel plezier van en naar school komt en gaat, moet ik nog een beetje wennen aan dit nieuwe leven van haar en mijn rol als ouder hierin. Want in hoeverre laat je nu al los en waarmee mag je nog haar hand vasthouden? Inmiddels is de ‘zoek mijn-app’ mijn beste vriend, het is mijn houvast om te zien of ze veilig (en op tijd!) op school is gearriveerd en weer veilig onderweg is naar huis.

Inmiddels zijn we bijna een hele maand verder en hebben we met elkaar al veel geleerd. Zoals dat papa beter is in het onderdeel huiswerk (en dat het voor iedereen beter is dat ik mij hier zo min mogelijk mee bemoei). Dat het niet handig is om je rugtas met je schoolpas in je kluisje te stoppen, je hebt namelijk je pas nodig om je kluisje te openen. Dat Frans eigenlijk best een leuk vak is en gym in de regen echt niet leuk is.

Ik heb vooral geleerd dat loslaten in fases gaat. Je mag nog best haar hand vasthouden en soms even loslaten. Zolang ze maar weet dat die hand er altijd zal zijn. Mijn vertrouwen in haar is alleen maar gegroeid de afgelopen weken. Ze weet zich namelijk best goed staande te houden op die (veel te grote) school, misschien nog wel beter dan ik had verwacht.

Oh en de ‘zoek-mijn app’ is nog steeds mijn beste vriend, maar niet meer iedere dag.

Ben je benieuwd hoe Fay haar eerste weken heeft ervaren in de brugklas? In onze nieuwste aflevering van onze podcast “De Brugcast” bespreken we samen hoe ieder van ons de eerste twee weken heeft ervaren. Van de vele stappen die ze iedere dag door het gebouw heenloopt tot aan de nieuwe leuke vakken als Frans. We lachen om grappige momenten en ja we staan ook stil bij de moeilijke momenten.

De aflevering is hier te beluisteren. Leuk voor zowel ouders, brugklassers en aanstaande brugklassers.

Kim Maarse-Verschueren is 39 jaar, geboren en getogen in Aalsmeer.  Ze is getrouwd met Bas, mama van Fay (11 jaar) en Fedde (6 jaar). Lacht graag, heeft fibromyalgie, heeft soms moeite met die “lat” en zou het liefst in de Efteling willen wonen. Naast dat Kim werkzaam is bij Yuverta VMBO Aalsmeer, maakt zij samen met haar dochter een Podcast genaamd “De Brugcast”, die gaat over het gaan naar de brugklas. Ze schrijft graag over de dingen die zij meemaakt in haar dagelijks leven.

Gepubliceerd: 1 oktober 2023 om 9:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×