Kinderraad: zet in op inclusie, eenzaamheid en energie

Aalsmeer – De kinderraad van dit schooljaar wil vooral dat iedereen in Aalsmeer mee kan doen en gezien wordt. Met zogeheten zwaaitegels, een inclusieve buitenspeeldag en een multiculturele markt wil de kinderraad eenzaamheid tegengaan en ervoor zorgen dat iedereen geaccepteerd wordt en niemand wordt buitengesloten. Ook energiebesparing staat hoog op de agenda van deze kinderraad. Een energiecheck op de eigen school of thuis is één van de plannen om de besparingen te realiseren.

Zwaai-Fiets/Wandelroute
Met het plaatsen van nog eens zes zwaaitegels wil deze kinderraad nog meer doen om eenzaamheid tegen te gaan. Een zwaaitegel is een stoeptegel met vrolijke zwaaihand die mensen uitnodigt om naar elkaar te zwaaien. Een simpele groet zoals zwaaien laat je glimlachen. Je hebt even contact met de ander. De zes tegels die op initiatief van de vorige kinderraad op meerdere plekken in Aalsmeer en Kudelstaart zijn geplaatst, worden volop gebruikt om te zwaaien naar de oudere inwoners waar ze voor de deur liggen. Met de nieuwe zes tegels én de zes tegels die tijdens het vorige schooljaar zijn geplaatst, wil de kinderraad proberen een Zwaai-Fiets/Wandelroute maken. De Zwaai-Fiets/Wandelroute loopt dan langs alle verpleeghuizen in Aalsmeer.

Inclusieve Buitenspeeldag
Net als vorig jaar komt er ook dit jaar, als het aan de kinderraad ligt, een Inclusieve Buitenspeeldag. Op 12 juni 2024 wil de kinderraad aandacht geven aan samenspelen met kinderen in een rolstoel, met autisme en/of een andere beperking. De Inclusieve Buitenspeeldag was vorig schooljaar een groot succes. Zeker 100 kinderen namen deel aan de buitenspeeldag in het toen pas geopende Hornmeerpark.

Multiculturele markt
Als kinderen elkaar en elkaars cultuur beter begrijpen gaat dat volgens de kinderraad helpen tegen pesten. Meer begrip voor elkaar zorgt er ook voor dat iedereen meer zichzelf kan zijn en dat dat wordt geaccepteerd. Op 21 mei 2024 is de Internationale Dag van de Culturele Diversiteit. Deze dag sluit goed aan bij de doelen van de kinderraad. Er wordt aan gedacht om een markt te organiseren  waar mensen met verschillende culturele achtergronden elkaar kunnen ontmoeten en elkaar en elkaars cultuur kunnen leren kennen.

Op bezoek bij de ‘grote’ gemeenteraad
Op donderdag 12 oktober is een delegatie van de kinderraad op bezoek bij de commissievergadering Maatschappij en Bestuur. Daar wordt voor een aantal projecten financiële steun vanuit de gemeente gevraagd. Zo kost bijvoorbeeld de aanleg van zes zwaaitegels € 390,-. Voor het organiseren van de markt wordt € 500,- gevraagd en voor de Inclusieve Buitenspeeldag € 750,- voor het huren van speeltoestellen en attracties. Voor de energieplannen vraagt de kinderraad geen extra budget.

Gepubliceerd: 12 oktober 2023 om 7:47 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×