Stijging onblusbare branden door accu's

Aalsmeer/Kudelstaart – Accu’s zorgen voor toenemende brandgevaren in Nederlandse huishoudens, met name door de groeiende populariteit van elektrische fietsen, scooters en auto’s. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond meldt een alarmerende stijging van branden waarbij accu’s betrokken zijn. In 2018 waren er nog minder dan 15 van dergelijke branden, maar in 2022 steeg dit aantal tot 80, ruim vijf keer zoveel. Landelijk is het aantal vermoedelijk nog hoger.

Kees Hoogewerf van de Nederlandse Brandwonden Stichting benadrukt het gebrek aan bewustzijn over deze gevaren en waarschuwt voor de extreme risico’s die branden met accu’s met zich meebrengen. Accubranden zijn moeilijk te blussen en kunnen leiden tot giftige rook en zelfs explosies. Het advies is om bij brand direct 112 te bellen en de ruimte te verlaten, in plaats van zelf te blussen.

Om bewustwording te vergroten, focust de Nederlandse Brandwonden Stichting tijdens de Nationale Brandpreventieweken in oktober op het juiste handelen bij brand. Het doel is brandwonden te voorkomen door mensen te informeren over wanneer ze moeten blussen en wanneer ze moeten vluchten, met als leidraad het formaat van de brand. Branden kleiner dan een voetbal kunnen vaak nog worden geblust, terwijl grotere en accubranden vereisen om te vluchten en 112 te bellen.

Gepubliceerd: 10 oktober 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×