Glastuinbouwondernemers richten energiecoöperatie op

Rijsenhout – Glastuinbouwondernemers in PrimA4a hebben de Energiecoöperatie PrimA4a opgericht, met als doel duurzame energie te leveren aan de bedrijven in het gebied tegen concurrerende prijzen en met een hoge leveringszekerheid. Tien bedrijven met een gezamenlijk teeltareaal van ongeveer 100 hectare zijn lid geworden van de coöperatie. De oprichtingsvergadering vond plaats bij Schenkeveld Schiphol, waar Jacco Besuijen als voorzitter werd benoemd.

De motivatie voor deze samenwerking is een verkenning naar het gebruik van datacenterwarmte, wat potentieel haalbaar is als project. De komende tijd zal de coöperatie samenwerken met een warmtenetexploitant en een datacenter om dit verder te onderzoeken en uit te werken. Als alles volgens plan verloopt, kunnen leden in 2026 duurzame warmte verwachten.

De oprichting van de Energiecoöperatie PrimA4a is het resultaat van inspanningen van Greenport Aalsmeer en Glastuinbouw Nederland, die eerder energieprofielen van alle bedrijven in de regio in kaart brachten en verkenningen deden naar datacenterwarmte en aardwarmte uit Rijnland. Glastuinbouw Nederland ondersteunt energiecoöperaties om de energietransitie te versnellen en sectorale doelstellingen te behalen in de regio.

Gepubliceerd: 2 november 2023 om 9:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×