Column: 'Lieve Gido': Voornemens

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de maandelijkse column van Tjeerd Veninga: ‘Lieve Gido’.

Lieve Gido,

Moet ik me zorgen maken over mijn goede voornemens?

Volgens de wetenschap wel, want het grootste deel van alle goede voornemens sneuvelt in de eerste 2 weken van het nieuwe jaar. We hebben zelfs gemeten wanneer onze goede voornemens sneuvelen – en wat blijkt: gemiddeld blijken de meeste van onze goede voornemens op 12 januari al in de prullenbak te liggen. Dit is nog maar de zesde dag van het nieuwe jaar en we gaan het dus hooguit nog een weekje volhouden…

Er is ook onderzocht hoelang het duurt om nieuwe gewoontes aan te leren; even Googelen en je ziet onderzoeksresultaten die variëren van 21 tot 66 dagen. Dat wil zeggen, 21 tot 66 dagen consequent blijven in je nieuwe gedrag, pas dan wordt het een gewoonte in plaats van een bewuste inspanning. Pfffff.

Ik schrok ervan toen ik dat las… 66 Dagen niet snoepen of 66 dagen minder koffiedrinken, dat lukt me nooit Gido… Een grappige gewaarwording, want ik was vastbesloten mijn gedrag permanent, voor altijd dus, te veranderen. Maar 66 dagen, dat klinkt dan weer als een enorme opgave. Hoe kan dat? Dat je wel denkt dat je iets ‘voor altijd’ zou kunnen, maar 66 dagen, dat dan weer niet?

Er is dus een groot verschil tussen zomaar goede voornemens en meetbare goede voornemens. Jij als bestuurder zult vast het belang van meetbare doelen beamen. Het voornemen ‘ik ga meer bewegen’ is niet meetbaar. Hoe vaak ga je dan bewegen, hoe lang, hoe intensief en hoeveel tijd ga je investeren etc.. Net als het goede voornemen ‘We gaan die onder water gelopen Uiterweg een keer ophogen’ niet meetbaar is. Wanneer dan, hoeveel hoger of breder en hoeveel gaan we investeren etc. Zolang als dat goede voornemen niet meetbaar wordt gemaakt, blijven we met z’n allen door steeds diepere plassen rijden.

Wat ook leuk is om te melden Gido, is dat er een groot verschil is tussen stoppen met een slechte gewoonte en beginnen met een goede gewoonte. Stoppen met een slechte gewoonte kun je het best radicaal aanpakken. Dus in 1 keer stoppen met roken, al je sigaretten weggooien, dan kun je niet per ongeluk de fout ingaan. Goede gewoontes kun je daarentegen beter rustig opbouwen. Niet op 1 januari je eerste marathon lopen maar eerst eens 5 minuten hardlopen. En gelijk in je agenda zetten op welke dagen je vanaf nu gaat hardlopen, hoe laat, etc.

In jouw wereld Gido, zou je dan bijvoorbeeld de ‘party ships’, die vrolijke boten die soms met veel geraas voorbijvaren, misschien het beste in 1 keer aan banden kunnen leggen. In 1 keer het geluidsoverlast beperken, al die torenhogen speakers eraf, dan kan je niet per ongeluk de fout ingaan. Maar Aalsmeerders die dit jaar gaan meedoen aan de Poeloversteek, die kunnen beter niet met 6 kilometer zwemmen beginnen, maar eerst regelmatig, kleine stukjes, in de Poel of in de dit jaar 50 jaar oude Waterlelie.

Tot slot, het is ook goed om goede voornemens te belonen. Dus: lekker uit eten gaan om te vieren dat je die eerste paar pondjes kwijt bent. Of: meer openbare toiletten in Aalsmeer, wat ook een soort beloning is voor de goede voornemens van wandelaars, fietsers etc. Zelf, als fanatiek hardloper, was ik dan ook verheugd om te horen over de motie Hoge Nood, ik hoop dat die wordt aangenomen.

Wat zijn de goede voornemens van de gemeenteraad Gido? Korter vergaderen? Dat valt dan onder ‘stoppen’, en dat zou je volgens de geleerden het beste in 1 keer radicaal moeten invoeren. Of misschien wat meer lachen tijdens het overleg? Dat zou je volgens de geleerden dan meetbaar moeten maken, en met kleine stapjes minimaal 66 dagen moeten volhouden.

Zoals altijd wens ik jou en je collega’s veel succes. We willen graag optimaal genieten van onze gemeente en dromen van Veilige Fietspaden en Rustige Rotondes. En van een Stil Schiphol en een Florerende Veiling. Dus als er iets is dat we daarvoor zouden kunnen doen, of dat we zouden kunnen laten, laat het ons dan weten Gido!

Een heel fijn nieuw jaar en tot volgende maand!

Tjeerd Veninga

Tjeerd Veninga

‘Aalsmeer Actueel’ is het actualiteitenprogramma van Radio Aalsmeer, dat vooralsnog maandelijks op de zaterdagmiddag te horen is. Daarin is vanaf februari de column ‘Lieve Gido’ van Tjeerd Veninga te horen. Aalsmeerders zijn erg betrokken en dan kunnen discussies wel eens op lopen. We hebben te maken met complexe vraagstukken. Soms wordt het Tjeerd ook allemaal teveel en dan schrijft hij naar onze burgemeester.

Gepubliceerd: 7 januari 2024

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×